Bereidheid om te leren en te groeien is vaak net zo belangrijk als een diploma.
Bereidheid om te leren en te groeien is vaak net zo belangrijk als een diploma. (Foto: Adobe Stock)

Solliciteren zonder juiste opleiding

Wil je solliciteren op jouw droombaan, maar staat er in de vacature een opleidingseis waar je niet aan voldoet? Dit kan ontmoedigend werken, maar je opleiding is gelukkig niet het enige wat telt. Hier zijn 6 tips om te solliciteren zonder de vereiste opleiding en toch een goede kans te maken!

Werkgevers hechten steeds meer waarde aan vaardigheden en ervaring, soms zelfs boven een specifieke opleiding. Dus, ja, je kunt zéker solliciteren, vooral als jij het bedrijf veel te bieden hebt. 


1. Focus op je vaardigheden. Leiderschap, probleemoplossend werken, goede communicatie: dit soort vaardigheden zijn waardevol in veel functies. Benadruk hoe je ze hebt ontwikkeld, bijvoorbeeld door werkervaring, vrijwilligerswerk of hobby's.


2. Toon dat je de baan aankunt, maar wees realistisch over je capaciteiten. Als je denkt dat je het aankunt, benoem dan je successen en focus op je sterke punten in je cv en motivatiebrief.

3. Wees altijd eerlijk. Liegen over je opleiding komt vroeg of laat uit en ondermijnt het vertrouwen. Wees transparant en leg de focus op je kwalificaties en motivatie.


4. Blijf positief. Vermijd negativiteit in je sollicitatiebrief. Richt je op wat je wel kunt en bewaar discussies over je opleiding voor het gesprek.

5. Bouw een netwerk op. Breid je professionele netwerk uit via netwerkevenementen en sociale media, vooral LinkedIn. Toon interesse in de branche en maak een goede eerste indruk.


6. Laat zien dat je wilt leren. Bereidheid om te leren en te groeien is vaak net zo belangrijk als een diploma. Overweeg cursussen of een duale opleiding om evengoed je kennis bij te spijkeren.