Hoe beter je elkaar kent, hoe beter je elkaar begrijpt én hoe makkelijker je samenwerkt.
Hoe beter je elkaar kent, hoe beter je elkaar begrijpt én hoe makkelijker je samenwerkt. (Foto: Adobe Stock)

Het geheim van effectieve teambuilding

Een groep werknemers bij elkaar zetten maakt nog geen team. Teambuilding, daar moet in geïnvesteerd worden. Maar hoe pak je dat aan als werkgever? Wij geven je tips!

Bij het woord 'teambuilding' wordt vaak gedacht aan leuke uitjes die voor verbinding zorgen. Hoewel dat zeker een ingrediënt is van teambuilding, begint het teambuilden toch ergens anders.

De juiste mensen op de juiste plek

Teambuilding begint bij de juiste mensen op de juiste plek. Als je niet kritisch bent op de mensen die je binnenhaalt, dan krijg je altijd gedoe. Dit kost het bedrijf energie, tijd en geld. Doe hierin nooit concessies. 


Zoek de juiste persoon; zowel voor het werk als voor het team. Kennis en vaardigheden kan iemand leren. Qua persoonlijkheid en houding verandert iemand niet zomaar. Kies dus altijd voor iemand die een positieve bijdrage levert aan het team. Mocht het een keer geen match zijn? Neem dan snel actie en ga het gesprek aan. 

Open gesprekken

Een tweede tip: zorg voor openheid en veiligheid. Zorg dat iedereen zijn zegje kan doen en daarin ook serieus wordt genomen. Mensen hoeven het daarbij niet altijd met elkaar eens te zijn. Feedback geven én krijgen is heel normaal. Sterker nog: door problemen snel op te lossen, klaar je de lucht en voorkom je dat iets uit zijn verband wordt gerukt. 

Leren kennen

De derde tip: stimuleer dat werknemers elkaar beter leren kennen. Hoe beter mensen elkaar kennen, hoe beter ze elkaar begrijpen én hoe makkelijker ze samenwerken. Door te praten over hun hobby's, ambities en dromen ontstaat er al snel een hechtere band. 

Elkaar zien

Zorg ook dat iedereen binnen het bedrijf elkaar regelmatig ziet. Alleen bellen of mailtjes sturen draagt niet bij aan teambuilding. Juist de praatjes over het bureau of bij het koffieapparaat zijn enorm waardevol. Datzelfde geldt voor niet-werkgerelateerde uitjes. Denk aan een weekendje weg tot een gezellige borrel bij een café op de hoek. Het hoeft niet per se groots en meeslepend, als je maar samen iets beleeft. 

Investeer in je eigen communicatie-technieken

Tip: investeer in je eigen communicatietechnieken. Communicatie wordt soms onderschat, maar dit is zó belangrijk. Dit houdt in dat je je hand niet omdraait om iemand ergens op aan te spreken, dat je de medewerkers kan coachen, luistert naar wat werknemers te zeggen hebben, goede en opbouwende feedback kunt geven, nadenkt over het effect dat je wil bereiken én je team kan faciliteren om stappen te nemen. Hierdoor kun je snel bijsturen als er problemen voorkomen.