v.l.n.r. Bestuur stichting  KUNSTketen; Har Gallery Hensgens, Peter de Jong en goudsmid Werner Nijman, ICT directeur Wangpo Tethong
v.l.n.r. Bestuur stichting KUNSTketen; Har Gallery Hensgens, Peter de Jong en goudsmid Werner Nijman, ICT directeur Wangpo Tethong (Foto: Paul Meuldijk)

Eerste ‘Jaarplaquette’ voor ICT International Campaign for Tibet

Nieuws

De 1e ‘Laureaat jaarplaquette’ werd op zondag 24 maart in Gallery Hensgens overhandigd aan directeur Wangpo Tethong van de International Campagne for Tibet. Stichting KUNSTketen heeft dit initiatief ontwikkeld om de bekendheid van- en de betrokkenheid bij de jaarlijkse Geuzenpenning te vergroten.

door Peter de Jong

Daartoe werd een drietal sieraden ontworpen welke op verschillende wijze de mogelijkheid geven om als gewoon burger de betrokkenheid bij dit belangrijke Vlaardingse gebeuren tot uiting te kunnen brengen. Een dasspeld en een miniatuur draaginsigne dragen de tekst ’Vlaardingen 13 maart’ en zijn daarmee altijd actueel te dragen tijdens de Geuzenmaand of op de Geuzendag 13 maart.

Een derde sierraad is een plaquette met naam van de Laureaat en de plaatsnaam Vlaardingen en het jaartal van toekenning. Deze plaquette wordt jaarlijks in twee variaties gemaakt. Een actuele en een ‘terugwerkende kracht’. Zo kan er met terugwerkende kracht een collectie van deze sier plaquettes gevormd worden met alle Laureaten sinds de eerste uitreiking in 1987. Vanwege haar continue aanwezigheid bij elke uitreiking van de Geuzenpenning vond stichting KUNSTketen het gepast om de ICT te vragen het eerste exemplaar van de speciale ‘Laureaat plaquette’ in ontvangst te nemen.
Bij de ontvangst memoreerde de heer Tethong Nederland dat het onverminderd nodig is om aandacht te vragen voor de doelstelling van de Tibetaanse zaak. “Het grote land China dat in 1957 het kleine en geweldloze land Tibet met een eenzijdige oorlog veroverde, hanteert nog steeds haar a morele uitgangspunten. Filmacteur Richard Geere, die de Geuzenpenning in 2005 namens ICT in ontvangst nam, kreeg daarna van o.a. filmproducent Walt Disney geen filmrollen meer aangeboden, dit onder druk van de Chinese regering die anders geen producten van Walt Disney zou toelaten op de Chinese markt. Dit heeft de film carrière van Richard zeker negatief beïnvloed. Hij staat echter gelukkig nog steeds achter zijn inzet voor de ICT.” Ook de actuele Laureaat plaquette van 2024, voor de Afghaanse Laila Haidadi werd zondag in Gallery Hensgens gepresenteerd.

De drie zilveren sierraden, gemerkt met het gehalte teken en meesterteken WM van goud - en zilversmid Werner Nijman, zijn te bezichtigen en eventueel te koop in diens atelier Hoogstraat 85 in Vlaardingen