Westland is er klaar voor!
Westland is er klaar voor! (Foto: Debbie van Eijk

Dit is de route van de Tour de France Femmes 2024

Nieuws

De Tour de France Femmes Avec Zwift 2024 rijdt in augustus voor het eerst door het Westland. Vandaag wordt de route bekendgemaakt en werd het officiële startschot gegeven van de voorbereidingen voor de Tour. 

Bij wijze van startschot werd donderdagmiddag iets na drie uur een gele tekst gespoten op het wegdek bij het kruispunt Coldenhovelaan-Maasdijk/Schenkeldijk: het logo van Gemeente Westland, de naam van de Tour en de startdatum. Wethouder Anko Goudswaard (GemeenteBelang Westland, Sport), de ‘s-Gravenzandse Evi Weeber, die in 2023 nationaal kampioen Jeugdwielrennen werd bij de meisjes tot acht jaar en Sjaak Buijs, voorzitter van Westland Wil Vooruit (WWV) maakten de klus symbolisch af. Zij arriveerden op gele fietsen met het logo van de gemeente Westland erop.


V.l.n.r.: Sjaak Buijs, voorzitter van Westland Wil Vooruit, Evi Weeber en wethouder Anko Goudswaard (o.a. Sport).


De tekst wordt op het wegdek gespoten. - Debbie van Eijk


Een van de fietsen van dichtbij, met het logo van Gemeente Westland erop.

De Westlandse wethouder Sport, Anko Goudswaard is enthousiast over het evenement, liet hij 25 oktober 2023 weten na bekendmaking van de etappe: “Het is geweldig dat de Tour de France Femmes avec Zwift ook door het mooie Westland komt. Zo kijkt straks de wereld mee en krijgen we de kans om een mooi stukje Westland te tonen. We willen dit topsportevenement beleven samen met de Westlanders. Hoe we dit gaan doen, daar gaan we eens goed voor zitten. Wij willen de wielrensport nog populairder maken en nog meer Westlanders aanzetten om ook te bewegen. We gaan er een sportief en inspirerend evenement van maken dat voor iedereen toegankelijk is!”

Op 12 augustus 2024 gaat de Tour de France Femmes van start in Rotterdam. De eerste etappe beslaat een afstand van 138 kilometer en voert via Voorne-Putten en het Westland naar Den Haag. Deze route doorkruist diverse glastuinbouwgebieden.

Route

Langs Maasdijk, ’s Gravenzande, Poeldijk, Naaldwijk en Monster loopt de route van de tour of komt deze zelfs door deze kernen heen. Wethouder Goudswaard merkt op: “Het traject biedt een gevarieerde fietservaring. Van kassen tot duinen, en van parken zoals het Prinsenbos. Een diversiteit die aanspreekt.”

Hieronder zie je de route in grote lijnen. Klik hier voor de precieze route. Gaat de Tour langs jouw huis?


Collectief feest

De wethouder benadrukt het belang van aandacht voor de doortocht van deze topatleten tot 12 augustus: “Veiligheid staat voorop voor de deelnemers en de toeschouwers, maar er schuilt zoveel meer in dit evenement. We roepen ondernemers en bewoners op om er samen een feest van te maken. Zo tonen we onze prachtige gemeente op haar best.”

Westlandse deelname

De gemeente heeft een reputatie als het gaat om sportiviteit. Onder andere wielrenster Mylène de Zoete komt uit Westland. Daarom heeft de gemeente haar gevraagd om ambassadeur te zijn voor dit internationaal gewaardeerde evenement. Ze toont zich enthousiast over de route en de rol van Westland hierin: “Ik krijg zelf pas kort van tevoren te horen of ik kan deelnemen. Maar ik hoop dat alle Westlanders komen aanmoedigen. Het is prachtig dat de tour dwars door ons Westland gaat. Dit kan jonge meisjes inspireren om de fiets te pakken en in beweging te komen. Het zou fantastisch zijn als straks de tour door een geelgekleurd Westland fietst.”