De leden van de aquarelgroep kozen hun favoriete schilderij uit en verwerkten dit tot aquarel.
De leden van de aquarelgroep kozen hun favoriete schilderij uit en verwerkten dit tot aquarel. (Foto: PR)

Met deze missie bezocht Westlandse aquarelgroep expositie Viegers

Cultuur

De aquarelgroep van de Westlandse kunstenaar Peter Keijzer heeft zich op het werk van impressionist Ben Viegers gestort. De van oorsprong Haagse kunstenaar maakte onder meer furore in het begin van de vorige eeuw, met tal van onderwerpen uit de regio. De opdracht om een olieverfschilderij te vertalen in een aquarel was voor de groep in veel opzichten een lastig maar leerzaam traject.

De kleurrijke schilderijen van Viegers zijn zeer herkenbaar en met korte, heftige penseelstreken tot stand gekomen. Hoe anders is het werk van Keijzer en zijn volgelingen, dat bestaat uit transparante laagjes en slimme details. “Ik hou ervan om mijn cursisten uit te dagen en te ontdekken of ze slagen in een bepaalde opdracht. Dat is in het verleden al heel vaak gebeurd”, aldus Keijzer. 

Opdracht

“Omdat ik de samenstelling van de expositie van Viegers in het Westlands Museum van zeer nabij heb gevolgd, leek het me een leuk idee om de dames en heren uit te dagen met de volgende opdracht: bezoek de tentoonstelling en kies je favoriete schilderij uit. Verwerk vervolgens de foto tot een aquarel. Een niet zo makkelijke opgave want Viegers kon met een enkele penseelstreek de suggestie wekken dat er in het landschap een schuurtje -of iets anders- naast het huis stond.”

Prachtige eindresultaten

Bezoek de tentoonstelling en kies je favoriete schilderij uit

“Ik moet zeggen dat de groep me weer verbaasd heeft met prachtige eindresultaten. Met name het bestuderen van de schilderijen was binnen deze opdracht belangrijk; hoe is het werk tot stand gekomen en waarom heeft hij voor bepaalde kleuren gekozen? Door goed te kijken en te vergelijken bracht het de cursisten dichterbij de kunstenaar. En heel bijzonder, na zo’n Viegersperiode kijk je als groep toch anders naar een zonsondergang of een abrikooskleurige wolkenpartij”. Zeer inspirerend en leerzaam, aldus de cursisten die met hun ‘eigen’ Viegers dit project in ‘t Penseeltje hebben afgesloten.