Afbeelding
(Foto: Archief)

Lunterse Pipperling en Westlandse Tonnenboer bij De Vlietwoning

Nieuws

Examenstudenten van de hoveniersopleiding van Lentiz MBO Maasland gaan in het paasweekeind een voedsel- en beleefbos realiseren bij Boerderij de Vlietwoning.

“Met de aanleg van het project doen onze studenten niet alleen een geweldige ervaring op, het bos is een eerbetoon aan de rijke agrarische geschiedenis van de regio”, legt docent Dick Meijerink uit. “Voor onze onderwijsinstelling is het een geweldige gelegenheid om samen met lokale gemeenschappen tastbare veranderingen te creëren en bovendien krijgen onze studenten de gelegenheid om te laten zien wat ze in hun mars hebben.”

Uit historische kaarten blijkt dat bij de 640 jaar oude Vlietwoning en de boerderijen in de omgeving boomgaarden waren. “Van daaruit kwam een handel in fruit naar de wijde omgeving op gang,” zegt Jan van Leeuwen, een van de drijvende krachten achter de restauratie van de Vlietwoning. “De manier waarop de boomgaarden werden onderhouden verschilden uiteraard sterk van de manier waarop die in onze tijd gebeurt. In de loop van de tijd zijn de boomgaarden verdwenen, maar in een plan, opgesteld in opdracht van de gemeente Westland werd de boerderij geduid als een groene oase waarin ook een boomgaard werd voorzien om in te verblijven, te spelen en van te eten. In het bos komt een mix van historische fruitrassen. Je moet daarbij denken de Lunterse Pipperling, en de schone van Boskoop, beide appelrassen, en de Westlandse Tonnenboer, een mooie dessertpruim. De boomgaard zal worden omgeven door een houten boerenafscheiding zodat kleine kinderen er veilig kunnen spelen en is voor iedereen toegankelijk.”

Van Leeuwen is blij met de steun van het Lentiz College Maasland. “Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten. De examenstudenten werken aan een leuke examenopdracht en als bestuur zijn we blij dat we professionele ondersteuning krijgen bij een niet-alledaags project. Maar we mogen de medewerking van Univé zeker ook niet vergeten. We zijn in staat om dit unieke project te verwezenlijken doordat de verzekeringsmaatschappij een forse financiële injectie heeft gegeven.”

Op 25, 26 en 27 maart worden de bomen geplant door Ferry Nemes en Max de Vos.