Woningen nabij de brug op de kruising van het Vinkenlaantje en het Lange Houtwegpad.
Woningen nabij de brug op de kruising van het Vinkenlaantje en het Lange Houtwegpad. (Foto: Piet van der Valk)

Onbekend Loosduins werk van Ben Viegers

In deze rubriek plaatsen we regelmatig oude en (misschien) onbekende prenten, platen en foto’s van Westlandse taferelen. Deze keer weer over de Haagse schilder Ben Viegers. Over deze schilder schreven we al meer in dit Nieuwsblad Westland. En nu de nieuwe tentoonstelling over deze schilder in het Westlands Museum loopt, is er een onbekend werk ontdekt en aangekocht.

door Piet van der Valk

Het zal u bekend in de oren klinken; Ben Viegers (1886 - 1947) woonde lange tijd in Den Haag en maakte daar en in het Westland veel werken. Op pagina 86 van de catalogus die de tentoonstelling in het Westlands Museum begeleid, staat een Tuinderswoning in Loosduinen. En dit schilderij toont een andere woning nabij een soortgelijke brug ook in Loosduinen. Deze woning bij de brug kennen we van de houtsnede van Jan Staats Kieviets, waar we ook al eerder over schreven. Er wordt gesproken over rond 1900 en het Vinkelaantje in de voormalige gemeente Loosduinen, tevens een voormalig deel van het Westlandse tuinbouwgebied. Het Vinkelaantje bestaat overigens nog steeds, maar dan als wandelpad en ligt sinds 1923 in Den Haag. Ook de naam ‘Lange Houtweg’ is als naam bewaard gebleven maar wel in de vorm van het Lange Houtwegpad. Tevens hebben we een oude ansichtkaart van H. van Noort, die bijna vanuit dezelfde positie werd genomen en misschien ook wel ongeveer uit dezelfde tijd komt. Er is helaas niets meer terug te vinden van deze idyllische sfeer, door het totaal veranderde parkachtige landschap.

Nieuwe werken

Peter Straathof kon een paar weken terug dit werk aankopen en is verheugd dat dat gelukt is, zeker nu de prijzen van werken van deze schilder in de lift zitten. Er wordt thans met het Westlands Museum overlegt, om dit recent aangekochte schilderij van Viegers ook voor de bezoekers van de tentoonstelling te laten zien. Staande op een schildersezel zal er mogelijk een plekje worden gevonden om de tentoonstelling uit te breiden met dit doek. Het kon bijna niet anders dan dat er tijdens deze tentoonstelling nieuwe werken zouden opduiken, Viegers maakte ruim 2.000 schilderijen en was vaak in het Westland te vinden. Indien u vermoedt ook een schilderij in deze schilderstijl te hebben schroom niet en neem contact op met Museum Westland tel. 0714-621084.


Bronnen: Drie eerdere stukken over Ben Viegers voor Nieuwsblad Westland, de koper van het schilderij Peter Straathof, de tentoonstellingscatalogus 'Ben Viegers Meester van Licht en water' van het Westlands Museum. Heeft u ook een prent, schilderij of bijzondere foto van onze streek Westland? Zoek dan contact via pamvdvalk@gmail.com.

Ansichtkaart van H. van Noort (voor 1906).