Marja van der Ende.
Marja van der Ende. (Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

De juiste timing

“Wat een moedige beslissing om je kindje aan iemand anders te geven!”, kreeg ik de afgelopen weken regelmatig te horen. Ja, ik stop na zeven jaar met mijn activiteiten voor Fietsen voor m’n eten, een inmiddels uit de kluiten gewassen brouwsel uit mijn hersenpan. Wat begon als een vraag van mijzelf op Facebook, groeide uit tot een Facebookgroep met 21.000 leden, een website met 200 adressen en een heleboel meefietsers, ook elders in Nederland. Mensen die ik zonder dit simpele idee nooit had leren kennen.

Blijkbaar is er voor alles de juiste timing. De lockdowns tijdens de coronapandemie lieten zien dat we toen de juiste timing hadden gehad. Lege schappen in de supermarkten en een regiokaart vol tips waar je elders je eten bij elkaar kon fietsen. Vele producenten van ons voedsel en aanbieders als kleine winkeliers gingen samenwerken om de verse streekproducten te verkopen in stalletjes en winkeltjes.

Ik ben dankbaar een rol van betekenis te hebben kunnen spelen in de wereld van ‘de korte keten’. Door de plotselinge toestroom van nieuwsgierige fietsers tijdens de pandemie heb ik ook weleens wat nachten wakker gelegen. Het platform voelde toen als een blok beton aan mijn fiets, maar met de hulp van vele vrijwilligers hebben we de klus geklaard. Nu is er geen paniek meer, maar een weloverwogen beslissing om het stokje over te dragen.

Nu is het de juiste timing om mijn opvolger Hester van der Leeden de frisse wind te laten waaien die Fietsen voor m’n eten - Westland verdient. Ik blijf mijn fiets als winkelwagentje gebruiken, want dat is de manier van boodschappen doen die voor altijd een plek in mijn leven heeft gevonden.

Veel fietsplezier, Hester en alle meefietsers!



Marja van der Ende

Leefstylist