Koen Joosten: "Als steeds meer kinderen al jong overgewicht hebben, betekent dat later ook een toename van chronische ziekten."
Koen Joosten: "Als steeds meer kinderen al jong overgewicht hebben, betekent dat later ook een toename van chronische ziekten." (Foto: PR)

‘Groenteconsumptie is kapstok van een gezonde leefstijl voor jongeren’

In de media verschijnen regelmatig berichten over toenemend overgewicht bij consumenten, met name ook bij kinderen en jongvolwassenen. “Heel zorgwekkend”, vindt kinderarts Koen Joosten, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, die signalen.

“Kennelijk slagen we er niet in deze ontwikkeling te keren.” De ‘Dag van de gezonde schoolkantine’ (in de derde week van maart) was aanleiding om het grote belang van een gezond eetpatroon voor scholieren te benadrukken. 

Een ongezond leef- en eetpatroon is volgens kinderarts Koen Joosten niet alleen een probleem van vandaag, maar vooral ook een gezondheidsrisico voor de toekomst. “Als steeds meer kinderen al jong overgewicht hebben, betekent dat in de periode naar volwassenheid ook een toename van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.”

Het tij keren

Er zijn naar zijn mening zeker mogelijkheden om het tij te keren. “Mijn slogan is al jaren: groente-inname is de kapstok van een gezonde leefstijl."

"Het belang van een adequate groente- en fruitconsumptie is enorm. Er is te weinig kennis over alle voedingsstoffen die in groenten en fruit zitten, zoals antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels. Deze stoffen spelen allemaal een belangrijke rol in onze stofwisseling, op ons epigenetisch profiel en op het microbioom.” Groenten en fruit zijn een essentieel onderdeel van het voedingspatroon van kinderen, gezien alle voedingsstoffen die nodig zijn voor kinderen om te kunnen groeien en ontwikkelen. “Jonge kinderen hebben door de snelle groei ten opzichte van volwassenen een verhoogde behoefte, niet alleen aan macronutriënten maar ook aan vitamines en mineralen. Groenten en fruit zijn een onmisbare schakel in de voorziening hiervan en tekorten kunnen leiden tot een vertraagde en verstoorde ontwikkeling.”

Ook telers kunnen naar zijn mening een belangrijke rol spelen in de gedragsverandering bij scholieren. “Bijvoorbeeld door veel meer naar buiten te treden met de voedingswaarde van hun producten, door meer samenwerking te zoeken met de burger, maar met name ook met de gezondheidszorg. En, niet te vergeten, door innovatief mee te denken om nieuwe producten op de markt te brengen. Concepten die aansluiten bij de behoefte en interesse van jongeren.”

Enorme gezondheidswinst

De kinderarts van het Erasmus voorziet een enorme gezondheidswinst als de jeugd in de pauzes op school koeken en chocola inwisselt voor bijvoorbeeld snoeptomaatjes, snackkomkommers, of radijsjes. “Want daarin zit juist het probleem. Die tussendoortjes zijn over het algemeen allemaal ‘ultraprocessed foods’. Dat betekent dat in korte tijd hoog calorische, ongezonde producten worden gegeten. Die producten geven een snelle verzadiging, maar zorgen er ook voor dat je weer snel trek hebt in het volgende product.”

Het realiseren van die gezondheidswinst noemt Koen Joosten een gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Die taak ligt breed maatschappelijk, iedereen moet zijn steentje bijdragen. De overheid is belangrijk om met wetten te komen die moeten zorgen voor een gezonde voedselomgeving in de buurt van scholen. Ze moet zorgen dat reclames op ongezonde voeding aan banden worden gelegd, dat de belasting op groenten en fruit 0% wordt, er een suiker-vleestaks komt en er een hogere belasting komt op ongezonde producten.”

Gezonde lunch

Aansluitend op de Dag van de gezonde schoolkantine, benoemt de arts hoopgevende initiatieven op scholen. "Ik werk zelf in de zorg, maar weet dat projecten waarbij gezonde schoollunches worden gefaciliteerd, worden omarmd. Het bedrijf Tommy Tomato levert aan steeds meer scholen warme lunches die voor honderd procent uit groenten bestaan. Als we dat kunnen uitrollen in heel Nederland en daar ook - heel belangrijk - extra beweegtijd aan kunnen koppelen, dan wordt er een verschil gemaakt. Daarnaast zijn er vele scholen die meedoen aan het schooltuinenproject, een goede manier en stimulans voor scholen om met groenten aan de slag te gaan.”