Twee oud-Vlissingers, waarvan één nu al jaren in Monster woont, slaan de handen ineen.
Twee oud-Vlissingers, waarvan één nu al jaren in Monster woont, slaan de handen ineen. (Foto: PR)

Bankert & Bellamy brengen eerbetoon aan Zeeland met uniek optreden

Cultuur

Op zondagmiddag 31 maart staat er een bijzonder evenement op het programma: Songs over Zeeland met Bankert & Bellamy, bestaande uit Ron de Jonge en Rens Pieterse. Deze twee oud-Vlissingers, waarvan één nu al jaren in Monster woont, slaan de handen ineen om een muzikaal eerbetoon te brengen aan onder andere hun geboortegrond in Zeeland.

Deze twee heren hebben een bijzondere connectie, die teruggaat tot hun jeugdjaren in Vlissingen, waar ze samen op de lagere school zaten. Opgegroeid in een levendige havenstad met stranden, visserij en scheepvaart, vormden zij herinneringen die de basis vormen van hun artistieke uitingen.

Dichtbundel

In 2009 schreef Ron de Jonge ‘Vlissingen; Grandeur in perspectief’, een dichtbundel die een ode brengt aan de stad. Op aandringen van Rens Pieterse werden in 2022 enkele van deze gedichten omgezet in liedteksten, zoals ‘Vlissingen Mijn Stad’ en ‘Westerschelde Blues’. Daarnaast schreef Ron ook ‘Westland, Helderste Ster op Aarde’, een verzameling lofdichten over Westland.

Rens Pieterse, een veelzijdig muzikant, heeft de gedichten omgebouwd tot liedteksten en voorzien van muziek. Hieruit ontstonden de eerste nummers, die inmiddels te beluisteren zijn op verschillende streamingplatforms zoals Spotify en YouTube.

Optreden

Tijdens het optreden zal Rens zang, gitaar, mondharmonica en accordeon voor zijn rekening nemen, terwijl Ron het geheel zal aanvullen met korte teksten. Ze worden hierbij ondersteund door drie bevriende muzikanten die onder andere op cajon, piano en basgitaar zullen spelen. Voor deze gelegenheid zal Leo Sienot uit Naaldwijk de sologitaar voor zijn rekening nemen.

Aanmelden

Alle nummers zijn Nederlandstalig en beloven een genot te zijn om naar te luisteren, of om op te dansen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de agenda op www.cultuurschuur.nl voor dit unieke en nostalgische optreden.