Schaatsen met Pasen in Ter Heijde

Zwieren op het Kerkplein van Ter Heijde aan Zee

Het bestuur van Hint heeft voor Ter Heijde een enorme verrassing: op 2e Paasdag wordt het kerkplein van de Heijdse Kerk omgetoverd tot een schaatsbaan.

"Het bestuur van HinT was het al eerder van plan, maar omdat het nogal complex en erg duur is kwam het er niet van. Zeker het financiële gedeelte was een groot probleem", aldus initiatiefnemers Aart Maat en Jan Bogaard. "We hadden zomaar een praatje en maand of 5 geleden op ’s Gravenzande bij een bedrijf wat voor zijn personeel een schaatsbaan had gehuurd met alles er op en er aan. Wij waren daar als V.I.P. uitgenodigd. Het was daar een gezellig boel met schaatsende mensen, een koek en zopie tent en een apres Ski Bar, waar Anton aus Tirol uit de speakers naar harte lust galmde en de mensen een glühweintje of weizen bier konden nuttigen. Pret alom daar in Breed. Er hing daar een lekker ontspannen sfeertje. We hadden er dan ook echt helemaal zin in in."

"We hadden al snel een praatje met degene die de schaatsbaan verhuurde, een hele joviale kerel en vertelde dat we zoiets ook wat graag op Ter Heijde zouden willen hebben bij de Kerstmarkt, maar door gebrek aan Middenstand het financieel niet haalbaar voor ons was.  Hij vond ons nogal aardig zeker, dat wisten we natuurlijk al. Haha!! Dat hij tegen ons zei: 'dan ga je het gewoonweg toch een keer uitproberen bijvoorbeeld op 2e Paasdag.'

Op 2e Paasdag zeiden we met heel veel vraagtekens. En uit proberen met nog meer vraagtekens. ""

'Ja zoiets doe ik wel meer zei de uitbater van de baan. Als het winterseizoen is afgelopen, dan doe ik hier en daar in het land promotie dagen, om reclame te maken voor onze business. En dat kost helemaal niks.'

"Alles wordt geregeld, we hebben alleen voldoende stroom nodig, het is in april niet echt winter meer en als het zonnetje schijnt gaat er nogal wat stroom doorheen. We keken elkaar eens aan en zeiden in koor 'nou joh dat is geen probleem, er liggen wel 100 zonnepanelen op de Heijdse kerk.' Vervolgens even een babbeltje met het kerkbestuur en het is voor de bakker. Met z’n drieën proosten we met een glühweintje op het mooie plan wat er net gesmeed werd. We wisselden telefoonnummers uit en stapten in de auto en keken elkaar nog eens extra aan. Jan zei knijp is mijn bovenarm, is dit nu echt waar? En begonnen toen daverend te lachen en gingen we letterlijk en figuurlijk gierend naar Ter Heijde om het grote nieuws te vertellen aan het bestuur van HinT.

Wat staat ons te wachten op ons Dorp Ter Heijde, het wordt zo echt een Vrolijk Pasen in ons dorp. Het gehele kerkplein wordt op 2e Paasdag omgetoverd tot een waar schaatsparadijs. Op de P- plekken voor de Admiraal komt een kraam met allerlei maten schaatsen, die een ieder gratis mag gebruiken. Dus de eigen ijzers kunnen op zolder blijven. Ook komt daar een koek en zopie tent met hete chocomelk, warme oliebollen en snert. Er is een paraplu apres-ski bar, waar glühwein en bier te verkrijgen is. Deze versnaperingen kosten allemaal € 1,00 per stuk om de eigenaar uit de kosten te laten komen.

Als u dit leest is de aangevraagde vergunning binnen en kunnen we van start gaan met een dag die best wel in de geschiedenisboeken van ons dorp mag komen. De schaatsbaan is open van 9 tot 17.00 uur. Dus zegt het voort, hier moet je als de Paaskippen bij zijn op 2e Paasdag.