Steeds vaker ondergelopen kelders in Den Haag

Gemeente helpt met website en advies op maat

Door de grote hoeveelheid regen in de afgelopen maanden zijn in Den Haag veel kelders onder water gelopen. De gemeente kreeg meer dan 500 meldingen van wateroverlast binnen. Om haar inwoners te helpen gaat de gemeente advies geven over de voorzorgsmaatregelen die bewoners zelf kunnen nemen.  

Het afgelopen jaar stond de grondwaterstand in Den Haag door de hevige regenval op recordhoogte. Veel mensen kregen hierdoor te maken met ondergelopen kelders. De afgelopen maanden leidde dit tot meer dan 500 meldingen bij de gemeente van wateroverlast in kelders. De gemeente verwacht dat de overlast door klimaatverandering alleen nog maar zal toenemen. 

Aan de overvloedige regenval als gevolg van klimaatverandering en de daardoor stijgende grondwaterstand, kan de gemeente niets veranderen. Wat ze wel kan doen, is ondersteuning bieden aan bewoners die lekke kelders hebben. "Wij begrijpen de zorgen van de bewoners over de grondwaterproblemen en helpen ze bij het treffen van maatregelen",  aldus wethouder Robert Barker (onder andere Buitenruimte).

'Om wateroverlast tegen te gaan stimuleren we het opvangen van water'

In wijken waar de wateroverlast het meest voorkomt, stelt de gemeente voor de bewoners die maatregelen willen nemen een subsidie ter beschikking. Ook kunnen inwoners via de website www.hulpbijgrondwaterdenhaag.nl veel informatie vinden over wat ze kunnen doen om ondergelopen kelders te voorkomen of hoe ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Daarnaast komt de gemeente bij complexe problemen langs om advies te geven. 

Campagne

In het voorjaar start daarbij een campagne om huiseigenaren bewust te maken van maatregelen om zich voor te bereiden op hevige regenval en fluctuaties in grondwaterstanden. Wethouder Robert Barker: "De gemeente heeft maatregelen getroffen om sneller te kunnen adviseren bij wateroverlast. Daarnaast stimuleren we het opvangen van water. Op die manier dragen we bij aan een groenere en duurzame stad.'