Betaald parkeren overdag voorlopig van de baan

De uitbreiding van het betaald parkeren in Rustenburg-Oostbroek en Laakkwartier gaat voorlopig niet door. Dat heeft wethouder Arjen Kapteijns bekendgemaakt. Het college heeft besloten om deze maatregel, ondanks eerdere besluitvorming, in deze twee gebieden alsnog op te schorten en de venstertijden terug te draaien naar de oude situatie zoals deze was voor 1 februari 2024.

Zowel in Rustenburg-Oostbroek als Laakkwartier was veel weerstand tegen de invoering van betaald parkeren overdag. Bewoners zeggen overdag nauwelijks parkeerdruk te ervaren. Ook vrezen winkeliers dat de klandizie terugloopt als er ook overdag betaald moet worden voor een parkeerplek. Een ander kritiekpunt was dat de gemeente de bewoners van deze wijk te laat heeft geïnformeerd. Bewoners en ondernemers zonder parkeervergunning zijn nog later op de hoogte gesteld van de aanpassing. Het college heeft nu besloten om de aanpassing van de venstertijden in deze wijken voorlopig op te schorten. 

In Rustenburg-Oostbroek zijn de parkeerautomaten, parkeerapps, bebording en het urentegoed bij de bezoekersvergunning al ingesteld op de nieuwe venstertijden. Op de nieuwe tijden is alleen nog niet gehandhaafd. De bebording, parkeerautomaten en de parkeerapps worden zo spoedig mogelijk weer aangepast. Bewoners, bedrijven en instellingen die vanwege de aanpassing van de venstertijden een parkeervergunning hebben aangeschaft kunnen deze vergunning beëindigen en ontvangen het volledige bedrag retour.

Het betaald parkeren overdag is nog niet definitief van de baan. Zodra het nieuwe parkeervergunningensysteem in de loop van 2025 er is, wordt de situatie opnieuw bezien. Dit systeem is gekoppeld aan de basisregistratie personen (BRP). Dat betekent dat de gemeente kan controleren of een eigenaar van een parkeervergunning nog wel op hetzelfde adres woont.