bunkeren
bunkeren (Foto: Piet van der Leer)

Effe bootjes kijken


Innovaties

Afgelopen week liepen Jan en ik over de Emmaboulevard toen we de Stena Hollandica binnen zagen komen. ‘Wat ziet die boot er netjes uit’, zei Jan, ‘Hij (of is het een zij ?) heeft zeker een likkie verf gehad’.

 ‘Ja, dat klopt Jan. Zowel de Brittanica als de Hollandica hebben net een dokbeurt achter de rug. In 36 dagen heeft een team van meer dan 350 man de beide schepen helemaal geschilderd, is het onderwaterschip behandeld met siliconenverf en zijn de beide scheepsschroeven gepolijst. Siliconenverf op het onderwaterschip zorgt voor een heel glad oppervlak. Waardoor je minder wrijving en aangroei hebt en dat levert alleen al op jaarbasis een besparing op van ruim 750 ton brandstof. Ik weet niet precies wat een ton stookolie nu kost, de prijzen variëren per week, maar als het 500 dollar per ton is dan is de ‘winst’ op jaarbasis ongeveer 400.000 dollar. En minder brandstof betekent ook minder uitstoot van CO2.’

Ik vertelde Jan dat er ook in de binnenvaart heel wat geïnnoveerd wordt. Jaarlijks looft het weekblad Schuttevaer awards uit aan de meest innovatieve toepassingen.

Een van de kanshebbers op de Award 2024 is een bedrijf dat een rotorkoproersysteem heeft ontwikkeld dat ervoor zorgt dat de koersstabiliteit en de manoeuvreerbaarheid van een schip wordt verbeterd als het bijvoorbeeld in ondiep water en met sterke zijwind op een kanaal vaart. Dat levert ook weer een brandstofreductie op. En het verhoogt de veiligheid. Dit koproersysteem is dan een aanvulling op de boegschroef. Voor de liefhebbers, het koproersysteem werkt ook op basis van het Magnuseffect dat je ook bij zeeschepen ziet die ‘zeilpalen’ aan dek hebben staan.

‘Vroeger hadden binnenschepen vaak een eenvoudig koproer, ’ zei Jan, ‘dat was een enkelplaatroer dat je vanuit een bun onder het schip kon laten zakken. En met een helmstok bewoog je het dan naar stuur- of bakboord. Zo’n roer werkte alleen maar als je vaart over de voorsteven liep.’

Ook de navigatiesoftware die tegenwoordig op binnenschepen wordt gebruikt is niet meer met vroeger te vergelijken. Het radarbeeld bijvoorbeeld wordt veelal gecombineerd met de digitale navigatiekaart en met het AIS. Het AIS zorgt ervoor dat automatisch belangrijke scheepsgegevens, zoals de positie, koers en snelheid van een schip worden verzonden en ontvangen. En op je beeldscherm krijg je dan alle informatie die je nodig hebt om veilig en efficiënt te varen. Inclusie alle informatie over en van de wal. Het navigatieprogramma wordt dan eigenlijk een all-inclusive navigatiemanager inclusief een reisplanner.Ja, als je dit weet ga je toch op een andere manier naar zo’n binnenschip vol containers kijken.

Nou Jan, tot volgende week maar weer

Pieter Groen