De vrijwilligers uit de Muziekbuurt tijdens de Opschoondag.
De vrijwilligers uit de Muziekbuurt tijdens de Opschoondag. (Foto: Robert Heijdemann)

Vrijwilligers maken Rijswijkse wijken vrij van zwerfvuil

Nieuws

De jaarlijkse Opschoondag, afgelopen zaterdag, heeft ook in de Rijswijkse wijken veel vrijwilligers op de been gebracht. Wij liepen mee in de Muziekbuurt en De Strijp.

Door: Robert Heijdemann

Ook in de wijken Cromvliet, Huis te Lande, Oud Rijswijk, Kruisvaarderspark, Leeuwendaal, Steenvoorde Zuid, Natuurtuin Wilhelminapark en Te Werve zijn schoonmaakacties.

Zakken vol afval

De Rijswijkse Muziekbuurt is een wijk met veel groen en watersingels met bankjes er langs. Probleem is dat er veel troep op straat ligt. Goede reden voor de harde kern van vrijwilligers, bewoners uit de wijk met grijpers en zakken, om de wijk in te gaan. Burgemeester Huri Sahin, bewoonster van de Muziekbuurt, is er ook bij. De start is bij het Cruyffcourt. Matthieu van de Buurtpreventie: “Van de gemeente hebben we de aanhanger geleend. Daar zit alles in wat we nodig hebben.” Wil, tot voor kort actief in de wijk, is op de fiets gekomen met koffie en frisdrank. “Voor ze weggaan en als ze terugkomen.”

Maandelijks door de wijk

Ook de Zwerfafvalbrigade Team De Strijp deed mee. Meer dan twintig deelnemers gaan De Strijp in. Ze gaan van start bij bij het bruggetje bij De Dijk. Na afloop drinken ze een bakkie bij jeu de boules club Aba. “Onze Zwerfafvalbrigade Team De Strijp, bestaande uit meer dan 30 bewoners, loopt elke laatste zaterdag van de maand om De Strijp te ontdoen van zwerfafval. Ook tussendoor wordt gelopen”, vertelt Jacob.


De Zwerfafvalbrigade Team De Strijp maakte zaterdag een rondgang. - Robert Heijdemann

Drie kilo per persoon

Zwerfafval is al het afval dat op straat of in de natuur rondslingert. Het is bewust of onbewust door mensen weggegooid, achtergelaten. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingen zoals snoepwikkels, blikjes, flesjes en patatbakjes. Jaarlijks komt er in Nederland gemiddeld vijftig miljoen kilo zwerfafval op straat terecht. Dit komt neer op bijna drie kilo afval per persoon. Het is belangrijk dat dit zwerfafval regelmatig wordt opgeruimd. Want zwerfafval is slecht voor het milieu, de leefbaarheid, mens en dier. Tijdens de Opschoondag vinden verschillende lokale acties plaats.