Wethouders Mark Wit en Armand van der Laar met een aantal deelnemers aan de enquête.
Wethouders Mark Wit en Armand van der Laar met een aantal deelnemers aan de enquête. (Foto: Robert Heijdemann)

'Groene karakter belangrijkste waarde van Rijswijk'

Afgelopen maanden deden 784 inwoners van Rijswijk mee aan een digitale enquête over de stad. De uitkomsten hiervan worden gebruikt bij het samenstellen van de nieuwe Omgevingswet. In het najaar gaat de gemeenteraad deze visie vaststellen.

Door: Robert Heijdemann

“Voor de nieuwe Omgevingswet, een wettelijk traject voor alle gemeenten, staan we stil bij onze leefomgeving. Een moment om na te denken wat voor stad we in de toekomst willen zijn”. legt wethouder Amand van de Laar uit.

Belangrijke keuze

In 2016 is de Stadsvisie 2020-2030 gemaakt met informatie- en meedenkbijeenkomsten in de Broodfabriek. Armand: “Daar zijn grote besluiten genomen. Bijvoorbeeld dat we wel woningnood willen oplossen, maar niet heel Rijswijk willen volbouwen. In de Bogaard wordt veel gebouwd maar niet in het Wilhelminapark of de Landgoederenzone. Dat soort keuzes zijn in 2016 gemaakt, daar zijn we vol mee bezig. En de Omgevingsvisie is weer zo’n moment dat we zien dat de stad aan het veranderen is. Als we vooruitkijken naar de periode 2030 tot 2050, waar moeten we dan op gaan letten?” 

Overigens merkte Van der Laar op dat hij blij is dat zoveel inwoners de enquête hebben ingevuld. Mensen uit alle wijken, maar ook van alle leeftijden. “Bij de vraag wat moet worden behouden steekt ‘het groene karakter’ er met kop en schouders bovenuit”, concludeert Armand.

Tal van uitdagingen

Beleid maken voor de toekomst is niet gemakkelijk. Het biedt wel tal van uitdagingen, omdat elke keuze richting geeft aan toekomstige ontwikkelingen. “Rijswijk is heel divers. Met de 17e eeuwse panden in Oud Rijswijk, de Landgoederenzone en de naoorlogse bouw. Grote wijken die erbij zijn gekomen. En nu hebben we weer nieuwe wijken in Rijswijk Buiten. Daar komen heel veel mensen bij”, legt wethouder Mark Wit uit. “Bij de Bogaard gaan we ook veel woningen toevoegen, net als in het Havenkwartier. Binnenstedelijk, niet in het groen. Al die nieuwe inwoners willen ook gebruik maken van dat groen. Hoe gaan we met dat groen om? Maken we echte parken waar we kunnen recreëren, of laten we daar de natuur meer z’n gang gaan? Dat speelt mee in de beleving van de stad, het welzijn van de mensen. Na Corona zijn we er wel achter gekomen dat groen in de stad heel belangrijk is. Je wil naar buiten en dan niet alleen tussen de stenen zijn.”

Grote regenbuien

In toekomst zullen er nog meer opgaven liggen. Mark vervolgt: “We hebben ook extremere weersomstandigheden. Fikse regenbuien die een grote belasting leggen op openbare ruimten. We pompen het water snel weg, maar later hebben we het weer nodig om water te geven aan ons groen. Daar moeten we ook over nadenken. Hoe gaan we met onze stad om, richting de toekomst en de veranderde omstandigheden voor de komende jaren.”

Medeverantwoordelijk

Tien van de 784 invullers van de enquête zijn uitgenodigd. Armand neemt z’n kans waar om te vragen waarom ze de vragen hebben ingevuld. Vaak werd gezegd: ‘Uit interesse voor de stad en om te vertellen wat we zien en of we daar blij mee zijn’. Velen ervaren ‘een positief gevoel’ over Rijswijk’ en ook valt de opmerking ‘We wonen hier met veel plezier. Daardoor voelen we ons medeverantwoordelijk voor de stad’ regelmatig te horen. Naar 2050 toe verwachten de aanwezigen wel dat er een heleboel zal veranderen in hoe de mensen samenleven. Hoe geef je de stad vorm, als je leest dat er meer sociale woningen bij moeten komen? Waar een plek is voor iedereen? ‘Je omgeving is meer dan stenen’, merkt één van de gasten op. Een stelling die veel invullers van de enquête delen is: “De komende jaren komen er nog 15.000 tot 20.000 inwoners bij. Bij nieuwe bouwprojecten moeten we ervoor zorgen dat we de stad leefbaar houden voor de inwoners.”

Zorg voor het groen

Eén van de tien genodigden is Wim van de Bosch. “Ik heb grote zorg dat over het groen in onze omgeving, We hadden weilanden en polders, dat is allemaal volgebouwd. Als ik naar Delft rij en ik zie dat Wilhelminapark met het bos en het omringende groen, dan ben ik bang dat het hier over tien jaar ook weer is volgebouwd en dat moeten we niet hebben. Dat moeten we tegengaan. Dit is een moment om je mening te geven, om je stem te laten horen. Wat er nog groen is, hou dat groen!”

Zorg voor veiligheid

Ook Robin Sloos van 11 jaar behoort tot één van de tien genodigden. Zij zit op de KC Buitenrijck. Volgend jaar gaat ze naar het voortgezet onderwijs. Vorig jaar was zo ook één van de Kinderrechten ambassadeurs. "In het begin was ik wel verlegen, maar in dat jaar leerde ik wel voor mijn mening uitkomen”, zegt ze. Wat houdt haar bezig in Rijswijk? "Dat is de veiligheid in het verkeer”, antwoordt ze. "Ik heb veel vrienden en vriendinnen. Wanneer we op de fiets zijn, merk je elke dag dat automobilisten vaak erg hard rijden, alsof ze ons niet zien.” Robin speelt ook korfbal bij Refleks: "Ik hou van sport, wij hebben het geluk dat er een plein is bij onze school waar we ook kunnen sporten. Een goede buitenruimte is belangrijk voor ons, opgroeiende kinderen.”