Wethouder Mark Wit van Milieu en duurzaamheid hielp ook een handje mee bij het compost scheppen.
Wethouder Mark Wit van Milieu en duurzaamheid hielp ook een handje mee bij het compost scheppen. (Foto: Jeroen van Eindhoven)

Avalex geeft compost terug aan Rijswijk

Veel inwoners van Rijswijk scheiden hun groente-, fruit- en tuinafval en etensresten goed, waardoor er compost van gemaakt kan worden. Zaterdag 23 maart was het Landelijke Compostdag, ook Avalex deed mee. De hele dag reden auto’s er af en aan.

Door: Robert Heijdemann

Al voor de start om 8.00 uur is het druk bij de Rijswijkse Milieu-straat aan de Laan de Laan van ’s-Gravenmade 9, net over de Hoornbrug. Een wachtende Rijswijkse inwoner die speciaal een aanhanger achter zijn auto heeft gehangen vertelt dat hij de bodem van zijn tuin wil verbeteren. “En met de lente voor de deur is er niets lekkerder dan je tuin te verwennen”, zegt hij lachend. Een medewerker van Avalex vertelt dat er veel groenafval apart wordt ingezameld. “Dat krijgt een waardevolle bestemming. Wij willen de inwoners daarvoor bedanken. Ze krijgen hun ingezamelde grondstoffen terug in de vorm van gratis compost.” 

Aansporing

Op alle vijf de locaties in de regio staan ze met scheppen klaar. Om 8.00 uur gaat het hek open. Met scheppen, zakken en emmers gaan de mensen aan de gang. En al voor de officiële sluitingstijd van 16.00 uur is alles op. Misschien een aansporing van de Rijswijkers om komend jaar ook groente- en fruitresten en tuinafval gescheiden in te leveren in de groen container. Wist je dat van een volle gft-bak van 140 liter zo’n 15 tot 20 kilo compost kan worden gemaakt?

Niet verbranden

Wethouder Mark Wit van Milieu en duurzaamheid helpt een handje mee bij het compost scheppen. Hij is blij dat zoveel groenafval afgelopen jaar is ingezameld. "Door GFT en etensresten gescheiden in te zamelen en niet bij het restafval te doen, hoeft het niet verbrand te worden. Het verbranden van afval is slecht voor het milieu”.