Een rondje om de kerk met v.l.n.r. Glijn, Wim, Huri en Joost.
Een rondje om de kerk met v.l.n.r. Glijn, Wim, Huri en Joost. (Foto: Robert Heijdemann)

’Rondje rond de kerk’ tijdens de zaterdagmarkt

De Rijswijkse weekmarkt is één van de iconen van de stad. Veel bezoekers komen op de zaterdag voor een ‘rondje markt’. Niet alleen uit Rijswijk, maar veel ook uit het Westland, Oud-Voorburg en zuid-west Den Haag. Burgemeester Huri Sahin loopt mee met de marktmeesters Glijn de Massier en wim Both.

Door: Robert Heijdemann

De laatste twee jaar is er veel gebeurd op de weekmarkt. Na de Corona-periode was het een uitdaging om de zaterdagse markt weer tot één van de trekpleisters te maken van het Historische Oude Centrum.

Geur van verse koffie

Het is koud op de vroege zaterdagochtend. De marktlieden zijn druk bezig hun kraam op de bouwen en te zorgen voor een aantrekkelijke uitstalling van hun producten. Binnen bij de B&B Oude Bakkerij aan de Schoolstraat is het al druk. De geur van verse koffie komt ons tegemoet. Ivo van Zijderveld ontvangt zijn gasten voor vandaag. De burgemeester Huri Sahin met haar woordvoerder Jeroen Van Eijndhoven, beide marktmeesters en Joost van Beek, wiens familie al twintig jaar met kaas op de markt staat.

Karakter van de markt

Als Rijswijks burger komt Huri elke week op de markt. Nu wil zij graag met betrokkenen praten over de Rijswijkse weekmarkt. Het karakter van de markt en de kansen, ook als onderdeel van het Historische Oude Centrum, met de horeca, de winkels en het Tollens museum. Marktmeester Glijn vertelt over de diversiteit van de markt met trekpleisters zoals kaas, vis en noten. “Er zijn zomaar tien gegadigden met vis die op de Rijswijkse markt willen komen.” Collega Wim Both vult aan: “De laatste tijd zijn er weer veel kramen bijgekomen. Met onder meer dameskleding, dierenbenodigdheden en olijven. Dat maakt de markt aantrekkelijk.” Ivo van de B&W heeft ook twee vergunningen op de markt. Hij staat met koffie, broodjes en versgebakken koek. Veel bezoekers praten daar tijdens het bezoek aan de markt even bij met kennissen.

Regionale karakter

Opvallend bij de weekmarkt is ook het regionale karakter. Een groot deel van de klanten komt niet uit Rijswijk maar uit de omliggende omgeving. Er is ook contact van de marktondernemers met de winkeliersvereniging om met activiteiten samen op te trekken. "De markt is een sociaal ontmoetingspunt”, zegt Wim. "De sfeer op de markt is heel gemoedelijk, men treft elkaar.” Eenmaal op de markt reageren de marktmensen enthousiast op het bezoek van de burgemeester. Velen geven aan graag in Rijswijk te staan. "We hebben veel vaste klanten die elke week komen”, is een veel gehoorde opmerking. Overigens zijn ze blij dat de gemeente na de kliko nu heeft geïnvesteerd in een toiletwagen. Zo zijn ze niet afhankelijk van de lokale horeca. Bij de vraag waarin de Rijswijkse markt zich onderscheidt horen we opmerkingen zoals: "compact, variatie, authentiek, uitstraling en rondje kerk'' vinden bezoekers leuk. “De markt is in beweging, dat is goed om ook in de toekomst succesvol te zijn”, geeft Glijn aan.

Er moet ook even marktgeld worden betaald.