Wethouder Gijs van Malsen en Iskander Abspoel, consulent Discriminatiebestrijding hijsen de mensenrechtenvlag voor het Huis van de Stad.
Wethouder Gijs van Malsen en Iskander Abspoel, consulent Discriminatiebestrijding hijsen de mensenrechtenvlag voor het Huis van de Stad. (Foto: Robert Heijdemann)

Strijd tegen discriminatie blijft inzet vragen

Al vroeg in de ochtend hijsen Wethouder Gijs van Malsen en Iskander Abspoel, consulent Discriminatiebestrijding, vorige week donderdag de mensenrechtenvlag voor het Huis van de Stad. Dat gebeurde in het kader van de dag tegen Racisme en Discriminatie, de dag die benadrukt dat alle mensen gelijk zijn.

Door: Robert Heijdemann

Iskander Abspoel is van de stichting voor Inclusie & discriminatiebestrijding. Hij heeft in zijn werk dagelijks te maken met discriminatie en de slachtoffers daarvan. De stichting zet zich in om burgers hier meer bewust van te maken.

Meer begrip

"Door de mensenrechtenvlag te hijsen laat de gemeente zien waar ze voor staat. Het heeft ook een symbolische waarde om te tonen wat er in de gemeente al gebeurt. Samen proberen wij hiervoor meer aandacht te krijgen", zegt Iskander. Of dit succes heeft zal volgens Iskander vooral liggen aan wie je het vraagt. "De slachtoffers die misschien nog niet zijn geholpen omdat ze niet weten dat ze een melding kunnen maken bij het meldpunt discriminatie.nl zullen er anders over denken dan mensen die er niet direct zelf mee ie maken hebben." Het meldpunt is ook een activiteiten van de stichting waarbij Iskander werkt. Hij wil nog wel toevoegen: "We zijn blij met de stappen die tot nu toe gezet zijn om het meldpunt ander de aandacht te brengen."

Concrete stappen

In Rijswijk blijft de strijd tegen discriminatie zeker niet bij woorden. "In ons coalitieakkoord heeft Rijswijk het regenboog stembusakkoord opgenomen. Hierin staan acties die we doen. Vorig jaar hebben we de 'pride photo exhibitie' in de Schouwburg gehad”, merkt Van Malsen op. “Samen met partners, zoals bijvoorbeeld het COC, wordt veel gedaan op het gebied van bewustwording. En op dit moment zijn we bezig met het uitwerken van ons inclusie en anti-discriminatieprogramma. Dat wordt eind van het jaar vastgesteld. Dan zijn we goed op weg om van Rijswijk een meer diverse stad te maken.”

Inzet blijft nodig

Alhoewel er veel aandacht is voor een maatschappij waar iedereen gelijk is, ziet de wethouder wel dat er nog veel moet gebeuren. "Ik denk het helaas wel. Het rapport over discriminatie van mensen van Aziatisch achtergrond zet maar weer op scherp hoeveel werk er nog nodig is om discriminatie de wereld uit de helpen", aldus Gijs van Malsen. "Het is een strijd die we nog een hele tijd moeten blijven leveren. Het blijft belangrijk dat we er ons er bewust van zijn dat discriminatie bestaat en dat het nodig is ons in te zetten om dit de wereld uit te helpen."