Voorzitter Cees van Swieten en wethouder Mark Wit bekijken de jubileumfoto's in gezondheidscentrum ‘t Kruispunt.
Voorzitter Cees van Swieten en wethouder Mark Wit bekijken de jubileumfoto's in gezondheidscentrum ‘t Kruispunt. (Foto: Robert Heijdemann)

Kleurrijke foto’s F70 in 't Kruispunt

De Rijswijkse fotoclub F70 is met 72 leden de grootste in de regio. Vorig jaar vierde zij haar 60-jarig bestaan. De leden maakten 450 foto’s met het thema ‘Kleurrijk F70’. 42 daarvan zijn nu te zien in het Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt aan de Dr. van Mooklaan 33. 

Door: Robert Heijdemann

Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt is ontstaan uit de voormalige Verzoeningskerk en is na de verbouwing in 2005 het gezondheidscentrum voor de bewoners van de wijken Steenvoorde en De Strijp. Bij binnenkomst valt direct op dat de kleurige foto’s heel mooi passen in de ‘medische’ omgeving. Alsof ze er al jaren hangen. De overwegend witte wachtruimtes en gangen hebben een kleurrijke dimensie gekregen. “We zijn opgericht in 1963 als onderdeel van de personeelsvereniging van de fabriek Indola. Toen ze groter werden, hebben ze zich losgemaakt en in 1970 een officiële vereniging opgericht. Vandaar de naam F70: Fotoclub 70. Binnen de vereniging zijn groepen met bepaalde thema’s”, vertelt voorzitter Cees van Swieten. “Het mooie is dat de leden blijven leren. Als je een bepaald soort fotografie niet beheerst, dan stimuleren de leden elkaar om zich meer te verdiepen in creatieve fotografie, straatfotografie, architectuur of natuurfotografie."

Expositieruimte

Het vinden van een ruimte om te exposeren is in Rijswijk niet eenvoudig. Dankzij de medewerking van het Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt exposeert F70 de jubileum foto’s nu hier. 

'Ik ben lid geworden om van de automatische piloot af te gaan.'

Sinds het Huis van de Stad in gebruik is, wordt van diverse kanten aangedrongen om het mogelijk te maken om ook hier Rijswijkse activiteiten te ontplooien. “Er moet een mogelijkheid zijn daar wat mee te doen. We zijn er druk mee bezig. Een locatie in het Huis van de Stad. Het komt er zeker, liefst zo snel mogelijk", laat cultuurwethouder Mark Wit desgevraagd weten.

Automatische piloot

We spreken Ed. Hij is inmiddels één jaar lid van F70. "Je wordt leuk opgenomen, ook al heb je minder ervaring. Je foto's worden besproken. Ze helpen je om het de volgende keer beter te doen met positieve verbeterpunten. Eén keer in de week op dinsdag is het clubavond met sprekers die thema's uitdiepen.” Ook Sandra is inmiddels twee jaar lid van de fotoclub. "Dat ben ik geworden om van de automatische piloot af te gaan", vertelt ze. "Om creatieve foto's te maken. Anders dan anders. Dat lukt alleen als je de knopjes op de camera kent."