Ook de wethouders Kuiper en Bronsveld kwamen de simulator uitproberen.
Ook de wethouders Kuiper en Bronsveld kwamen de simulator uitproberen. (Foto: NSM)

Ervaar hoe het is om autoveer Blankenburg te besturen

Nieuws

Het autoveer de Blankenburg is op 15 maart jl. na lange tijd weer in de vaart gekomen en op dezelfde dag is er een nieuwe simulator in het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis in gebruik genomen.

De Blankenburg is uitgerust met het Voith-Schneider voortstuwingssysteem. Met dit systeem is het autoveer zeer wendbaar. Kenmerkend van het Voith-Schneider systeem is dat het systeem onder het schip is bevestigd. Bij een conventionele aandrijving zit de schroef en roer aan de achterkant van het schip. Bij het autoveer de Blankenburg zit het Voith-Schneider systeem zowel onder het voorschip als onder het achterschip.

Met de simulator in het museum kunnen bezoekers dit Voith-Schneider systeem zelf ervaren en het autoveer zelf over Het Scheur van Maassluis naar Rozenburg en weer terug besturen. Net zoals op Het Scheur ondervind de simulator stroom; ingaande of uitgaande stroom. Dit maakt het oversteken een lastige klus. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, zo’n overtocht maar de werkelijkheid is anders. 

Woensdag 20 maart brachten burgemeester Rensen en later ook de wethouders Kuiper en Bronsveld een bezoek aan het museum en stapten zij aan boord van de simulator.  

Het Nationaal Sleepvaartmuseum Maassluis is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur.