Wethouder Bronsveld wil in gesprek met kinderrechtadvocaat

Volgens kinderrechtadvocaat Chris de Waele is de privacy van jeugdigen en hun ouders in de gewijzigde verordening Jeugdhulp Maassluis 2023 nog steeds niet goed gewaarborgd. Zij betoogde dit vorige week dinsdagavond bij een commissievergadering.

Chrit Wilshaus

De aanpassing zou niet in lijn zijn met de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Volgens De Waele is het allemaal “te waterig geregeld.” Ook benadrukte zij het grote belang van privacy en adviseerde college en raad: “Houdt u aan de kaders.” In reactie op Henrike Heijboer (CDA) stelde de kinderrechtadvocaat het fijn te vinden dat het beschikkingsarm werken is gerepareerd in de verordening. Het CDA-raadslid constateerde echter dat de jurist nog steeds niet tevreden is over de verordening, ook nu die is aangepast, en was benieuwd waarom niet. De Waele reageerde dat zaken wel juridisch goed geregeld moeten zijn. Volgens Jesse de Jong-Paalvast (D66) moet voorkomen worden dat privégegevens ongebreideld beschikbaar zijn. En Arnoud van Buren (Leefbaar Maessluys) constateerde dat een aantal zaken met betrekking tot privacy nog steeds niet klopt. Verder vond hij het goed dat wethouder Corine Bronsveld (CDA) aangaf in gesprek te willen gaan met De Waele.

Wat er werkt

Volgens Hans de Bruin (PvdA-steunraadslid) is de verordening na een aantal technische aanpassingen nu wel op orde. “Wel of niet beschikken is wat mij betreft juridische haarkloverij. Laten we ons richten op de hulp aan jongeren.” In reactie op een vraag van Trudie Pasterkamp (Forum voor Maassluis), die vroeg of jeugdigen en hun ouders in de verordening ook gewezen kunnen worden op beschikbare rechtshulp, zei hij dat de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) op zijn website al naar bijvoorbeeld de kinderombudsman verwijst en is het niet de taak van de gemeente om naar commerciële rechtshulpbureaus te verwijzen. Heijboer vond dat het goed is om te kijken naar wat er werkt en naar wat er nog moet worden aangepast. Wel plaatste zij de kanttekening dat het standaard afgeven van een beschikking meer papierwerk met zich meebrengt. Hans van Gastel (VVD) liet weten eveneens met de wijzigingen te kunnen instemmen. “Laten we hopen dat het soepel gaat zonder dat de wachtlijsten langer worden.” Ook Hans van der Burg (VSP) kon zich vinden in de gewijzigde verordening. En daarmee is er een meerderheid om de gewijzigde verordening goedkeuren. Toch gebeurde dat afgelopen dinsdagavond nog niet omdat de ChristenUnie, die nog twijfelt, er, net als Leefbaar Maessluys en Forum voor Maassluis, eerst over wil debatteren. Dat gebeurt over twee weken.

Helder

Wethouder Bronsveld zegde toe schriftelijk terug te zullen komen op artikel 8.5 uit de verordening. Die klopt volgens De Waele niet. Ook merkte zij op te hopen dat de aanpassingen de zorgen hebben weggenomen. “We hebben geleerd hoe belangrijk rechtsbescherming is maar het moet ook uitvoerbaar zijn. Ik kijk er op die manier naar.” Ook was het collegelid van mening dat het allemaal helder aan de inwoners moet worden uitgelegd. “Verder gaan we geen grote koerswijzigingen meer voorstellen want we voldoen nu aan de wetgeving.” Ook liet de portefeuillehouder weten dat er nu 32 wachtlijsten zijn in Maassluis. “We hebben goed in beeld om die niet op te laten lopen.” Voor rechtshulp is volgens Bronsveld “wel degelijk aandacht.”