Gemeente actualiseert ligplaatsreglement

Het nieuwe ligplaatsreglement van gemeente Maassluis zal op termijn bijdragen aan de kwalitatief hoogwaardige uitstraling van de binnenstad. Die verwachting uit wethouder Sjef Evers (VVD) in een raadsinformatiebrief (RIB) die hij recent naar de gemeenteraad stuurde.

Chrit Wilshaus

Zowel binnen Maassluis als in de directe omgeving biedt waterrecreatie mooie kansen, weet het collegelid. Maar daarbij hoort volgens hem wel een kwalitatief hoogwaardige uitstraling van de Vlieten in de binnenstad. En dat vereist op zijn beurt een stringente handhaving van het ligplaatsreglement. Met andere woorden: de gemeente gaat niets meer door vingers zien. De nieuwe regels gelden trouwens om te beginnen voor de Noord- en Zuidvliet. Daarnaast is het de bedoeling dat ze vanaf een later tijdstip ook van toepassing worden voor de beschikbare ligplaatsen in havengebied en Boonervliet. Hoewel wat dat laatste betreft Evers aan het eind van zijn brief wel een slag om de arm houdt door te stellen dat dit afhankelijk is van wat een gezamenlijk onderzoek met het Hoogheemraadschap van Delfland oplevert. Het huidige geactualiseerde ligplaatsreglement is al van kracht. Daarmee is het vorige uit 2021 nu niet meer geldig.

Voorrang

Wethouder Evers wijst erop dat het nieuwe reglement een aantal wijzigingen bevat. Die zouden bijvoorbeeld meer handvatten bieden om beter te kunnen handhaven op naleving daarvan. Doel daarvan is het handhaven en vergroten van de kwalitatief hoogwaardige uitstraling van de Vlieten in de binnenstad. Die dragen op hun beurt weer bij aan het historisch karakter van het centrum. 

Elk huishouden heeft recht op maximaal één vergunning

Omdat het aantal beschikbare ligplaatsen niet onbeperkt is heeft de gemeente ervoor gekozen inwoners van Maassluis voorrang te geven bij het beschikbaar stellen ervan. ‘Elk huishouden in Maassluis heeft in eerste instantie recht op maximaal één ligplaatsvergunning.

Publicatie

De vrijgekomen plaatsen worden niet meer via een wachtlijst uitgekerfd vergeven maar via publicatie van de beschikbare ligplaats. Daarbij wordt gewerkt met een voorkeursvolgorde, benadrukt de portefeuillehouder. Bij meerdere gegadigden zal loting bepaling wie de gelukkig is. Verder kondigt Evers aan dat er niet meer met een wachtlijst zal worden gewerkt. Reden hiervoor is volgens hem dat wie daarop stond - en een pleziervaartuig bezat wat aan alle gestelde eisen voldeed - soms jaren moest wachten op het vrijkomen van een ligplaats. En dat is ongewenst, moet de wethouder gedacht hebben. Door publicatie van de beschikbare ligplaats heeft nu iedereen evenveel kans op het verkrijgen daarvan, is de gedachte daarachter. Verder zijn de leges die in rekening worden gebracht aangepast. ‘Zo zal het liggeld in de komende jaren in een aantal stappen worden verhoogd.’

Niet de bedoeling

Het collegelid schrijft in zijn RIB dat het niet de bedoeling is het aantal woonboten in de Zuidvliet uit te breiden omdat die vanwege hun afmeting meerdere ligplaatsen in beslag nemen. Door het woonschip dat er nu al ligt in de Zuidvliet zijn daar drie plekken minder te vergeven.