College trekt portemonnee voor Trekvaartdag in Maassluis

Het college heeft besloten om dit jaar eenmalig tienduizend euro beschikbaar te stellen, zodat ook in Maassluis een Trekvaartdag georganiseerd kan worden. De dag, die gehouden gaat worden op 18 mei valt samen met de start van het vaarseizoen en de open dag in Loods M.

Chrit Wilshaus

In het kader van de Provinciale Erfgoedlijn Trekvaarten worden door een overkoepelende organisatie van april tot oktober door deze regio trekvaartdagen opgetuigd. 

Het programma moet nog uitgewerkt worden

In Maassluis wordt de Trekvaartdag geconcentreerd rondom de Vlieten in het Stadshart en worden verbindingen gelegd met binnen- en buitenhaven en met het buitengebied. Verder zijn er raakvlakken met historie, recreatie, stadspromotie en cultuur, aldus het college die besloot de organisatie - bij gebrek aan eigen pegels -  eerdergenoemd bedrag te geven, zodat een en ander daadwerkelijk georganiseerd kan worden. Binnen het huidige evenementenbudget is daar namelijk geen ruimte voor. Het programma moet nog uitgewerkt worden en gaat uit verschillende onderdelen bestaan. Zoals het ervaren van ‘een digitale reconstructie’, - zo meer daarover - het beleven van theater op locatie en trekvaart gerelateerd erfgoed en de mogelijkheid om musea te bezoeken. Evenals fietstochten en rondleidingen door stadsgidsen.

Voorhaven Rotterdam 1620

Op alle locaties zullen zich digitale hotspots bevinden van Stichting Verborgen Stad. Daarin kan worden teruggekeken naar de zeventiende eeuw en kunnen bezoekers ervaren hoe de voorhaven van Rotterdam er in 1620 uitzag. De trekschuit, waar het bij de Trekvaartdag allemaal om draait, wordt nu ook wel de intercity van de gouden eeuw genoemd. 

Het wordt ook wel de intercity van de gouden eeuw genoemd

Een term die destijds uiteraard niet bestond, laat staan dat men wist wat een IC was. Over de historische trekvaarten is een document verschenen waar in zeventien pagina’s alles te lezen valt over de te houden trekvaartdagen. In Maassluis wordt het event gerealiseerd door Bureau de Rode Draad.