Dirigent Ellen van den Berg samen met Han Remmerswaal (piano) en George Markabawi (drums) en een klein deel van de zangers (m/v).
Dirigent Ellen van den Berg samen met Han Remmerswaal (piano) en George Markabawi (drums) en een klein deel van de zangers (m/v). (Foto: CW)

Zing Nederlands met me weer van start gegaan

De Lepelaarzaal van Theater Koningshof stroomde afgelopen dinsdagochtend vol met Maassluizers die allemaal graag zingen. Het was namelijk voor de eerste keer dat Zing Nederlands met me dit jaar werd gehouden.

Chrit Wilshaus

Het televisieprogramma Sophie & Jeroen zou langskomen om opnames te maken maar dat werd op het laatst afgeblazen. Wij kwamen wel. Ook dit keer stond Zing Nederlands met me onder de bezielende leiding van Ellen van den Berg. Han Remmerswaal (piano) en George Markabawi, voormalig Syrische bewoner van de Lady Anne, (drums) zorgden voor de instrumentale ondersteuning en daarmee voor het verhogen van de zangpret. Dat hij nu ook westerse ritmes beheerst, is volgens Ellen best knap, aangezien Arabische muziek, benadrukte ze, allerlei niet-westerse tussenritmes kent. Het zingen zelf werd voorafgegaan door een aantal (stem)oefeningen om goed te kunnen ademen. De Jippie-canon (‘Jippie wat gezellig dat je hier weer bent’) vormde dinsdagochtend de aftrap van Zing Nederlands met me. Bij Zo vrolijk van Herman van Veen kon een jongen niet meer stil blijven zitten. Niet veel later galmde het van: ‘Duizend gele, duizend rode wensen jou het allermooiste.’ Een regel uiteraard uit de hit van Herman Emmink. “Wist u trouwens dat dit aanvankelijk een Duits lied was”, vroeg Ellen haar gelegenheidskoor.

Ja zuster, nee zuster

Al bij eerdere edities had zij geput uit het repertoire van Ja zuster, nee zuster, de kindermusical, die de VARA uitzond tussen 3 september 1966 en 7 september 1968. De serie, twintig afleveringen in totaal, was destijds trouwens ook razend populair bij volwassenen. De serie werd geschreven door Annie M.G. Schmidt en de muziek was van Harry Bannink. Wim Sonneveld, die eerder deze maand vijftig jaar geleden overleed, verzorgde een gastoptreden in het programma. Speciaal voor hem schreven Schmidt en Bannink een aantal liedjes. Zoals De kat van ome Willem. Die was op bezoek geweest bij generaal De Gaulle “en zegt voortdurend non.” Dat was namelijk wat voor op de tong lag bij de Franse president destijds. Bijvoorbeeld als het ging om de toetreding van het Verenigd Koninkrijk bij de voorloper van de Europese Unie. Andere nummers die uit volle borst meegezongen werden, waren onder meer Waterlooplein en, na de pauze met koffie en zelfgebakken koek, het liedje Ding-a-dong, waarmee Teach-In voor Nederland in 1975 het Eurovisiesongfestival won. (Muziek Dick Bakker, tekst Will Luikinga en Eddy Ouwens). Laat me van Ramses Shaffy, het Smurfenlied van Vader Abraham en Oerend Hard van Normaal besloten deze editie van Zing Nederlands met me. Oorspronkelijk werd het zingfestijn opgezet voor nieuwe Nederlanders om de taal zingenderwijs te leren. Maar dinsdagochtend kon uw verslaggever constateren dat alleen de drummer aan dit profiel voldeed. Maar wie er waren, eerlijk is eerlijk, beleefden wel veel lol aan het zingen.

 

Zangfeest

Zing Nederlands met me is een gezamenlijk initiatief van muziek@Maassluis, Theater Koningshof en gemeente Maassluis. Dit jaar wordt het zangfeest nog gehouden op 23 april, 14 mei en 25 juni. Steeds van 10:30 uur tot 12:00 uur in Koningshof.