Braces.
Braces. (Foto: Rodi Media)

Scoliose strijd: van bochten naar blijdschap

Op 6-jarige leeftijd merkten schooldoktoren bij Anne Smit (22) een scoliose op (en 3D zijdelingse verdraaiing en verkromming van de wervelkolom red.). Al snel werd een afspraak bij de huisarts gemaakt die haar vervolgens doorverwees naar het ziekenhuis. “Op dat moment leek er niet heel veel aan de hand te zijn. Zij zagen een kromming van 18 graden, een jaar later zou ik terugkomen.” In tien jaar tijd vergroeide haar rug nog eens 25 graden.

“Ik dacht altijd dat je er maar genoegen mee moest nemen of zou moeten kiezen voor een operatie. Tot ik hoorde van de Scoliosis Care Clinic, dat heeft mij enorm geholpen”, glimlacht Anne. 


Bij de eerste terugkomdag in het ziekenhuis in 2008 bleek na het maken van een röntgenfoto direct dat Anne een brace nodig had. Deze werd aangemeten en net zo lang bijgeslijpt tot hij als gegoten zat. “Als gegoten haha, zo zou ik het niet noemen, het is vreselijk. Je draagt hem ongeveer 20 uur per dag. In het begin krijg je brandplekken, schaafwonden en vooral beurse botten en spieren. In totaal heb ik tien jaar een brace gedragen, toch heb ik het nooit als heel erg ervaren.” Ze benadrukt dat dat op de middelbare school wel anders was. “Daar draait het ook om uiterlijk vertoon, als je dan in een harnas loopt met uitsteeksels voel je je niet altijd op je gemak.” 

Topsport

Naast het dragen van een brace bezoekt ze wekelijks de fysiotherapeut, die haar onder handen neemt. De brace zorgde ervoor dat de rug zoveel mogelijk werd tegengehouden om erger te voorkomen. De ruggenwervel wordt er dus niet rechter van. Rond elfjarige leeftijd ontdekte ze dat langebaanschaatsen haar ding was. Na één jaar belandde ze in de selectie waar ze een topsportprogramma afwerkte. "We trainden acht keer per week. Door het vele trainen werd ik zó sterk dat vanaf mijn twaalfde mijn rug niet verergerd is. In die tijd heb ik nooit ergens last van gehad.” Uiteindelijk stopte Anne met het bedrijven van topsport en haar brace mocht af, langzaam begonnen kleine pijntjes op te spelen.

De stap zetten

Via een kennis in haar omgeving werd Anne getipt om eens te kijken bij Scoliosis Care Clinic Zwolle. Scoliosis Care Clinic is het grootste kenniscentrum en behandelinstituut voor non-chirurgische Scoliose en Scheuermann revalidatiebehandeling in de Benelux. "Ik was niet meteen overtuigd, omdat er al zoveel adviezen zijn geweest, waar ik uiteindelijk niet begrepen werd of geen effect uit haalde.” Afgelopen september ging Anne tóch naar Zwolle. Hier volgde zij een tweeweeks intensief revalidatietraject. Aan de hand van jouw röntgenfoto maakt het multidisciplinaire team, die gespecialiseerd is in het BSPTS-Concept by Rigo principe (Driedimensionale stabiele houdingscorrectie red.), een behandelplan op maat. Elke dag staat in het teken van oefentherapie en het leren omgaan met de scoliose. "Er zijn fysiotherapeuten, een ergotherapeut, een psycholoog en een revalidatiearts aanwezig. Ik merkte al snel positieve veranderingen in mijn rug”, legt ze uit. De therapie beoogt niet een rechtere rug, maar richt zich vooral op het corrigeren van je houding en het aanleren van omgang met pijn en specifieke situaties.

Verder lezen?

Lees het complete verhaal van Anne op rodi.nl/schagen. 

In de clinic.