Het nieuwe platform Life-Fullness moet hulp en steun bieden aan mensen met kanker.
Het nieuwe platform Life-Fullness moet hulp en steun bieden aan mensen met kanker. (Foto: Adobe Stock)

Betere ondersteuning bij kanker

Uit onderzoek blijkt dat 30 tot 45% van de kankerpatiënten kampt met serieuze mentale en fysieke klachten. In het huidige zorglandschap blijkt de ondersteuning hierbij niet voldoende toereikend.

Na de diagnose, maar ook na herstel, worstelt een groot deel van de mensen met kanker met de gevolgen van deze ziekte en verdwalen voor hun gevoel in een doolhof van informatie. Hierbij gaat het niet alleen over de ziekte zelf, maar ook over leven met kanker en alles wat daarbij komt kijken. Het vinden van de juiste antwoorden, hulp én ondersteuning wordt - ondanks het bestaande aanbod in Nederland - ervaren als grote worsteling. Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK) wil dit probleem verhelpen met Life-Fullness, het eerste online platform van Nederland waarbij op grote schaal hulp en steun wordt geboden aan mensen met kanker. In de mobiele app ‘Gedachtenboek' worden patiënten zich allereerst bewust gemaakt van hun gedachten, vragen en behoeften. Dit kunnen zij delen in een online omgeving, het virtuele ‘Levenshuis'. Hier kunnen de patiënten terecht met vragen over voeding, aanhoudende vermoeidheid, seksualiteit, angst voor de terugkeer van de ziekte en hoe zij hun kinderen en naasten het beste kunnen informeren. Zij worden daarbij gekoppeld aan een professioneel oncologieverpleegkundige, als vast aanspreekpunt. 

Op deze manier worden al hun vragen beantwoord én kunnen ze de juiste ondersteuning vinden, inclusief doorverwijzingen naar informele of eerstelijns zorgverleners.