Oorlogsverslaggever van RTL Nieuws, Jaap van Deurzen
Oorlogsverslaggever van RTL Nieuws, Jaap van Deurzen (Foto: Aangeleverd)

Avondje met Jaap van Deurzen

ROELOFARENDSVEEN – Alweer brengt een bekende Nederlander een bezoek aan boekhandel Veenerick. Dit keer is het de oorlogsverslaggever van RTL Nieuws, Jaap van Deurzen. Op donderdag 4 april praat hij over zijn ervaringen en zijn onlangs verschenen boek ‘Camera loopt’. 

Getuige van de waanzin

Al meer dan dertig jaar doet Van Deurzen verslag van oorlogen en rampen. Hij vliegt van de ene naar de andere brandhaard. Zo konden we hem zien, toen hij verslag deed van de gruwelen in voormalig Joegoslavië. Maar ook was hij getuige van de waanzin van de genocide in Rwanda, het geweld in Belfast en de verwoestende werking van de Tsunami op Sumatra.

Oorlogsverslaggever

Als oorlogsverslaggever moet je jouw eigen gevoelens uitschakelen en ‘aan’ staan op het moment dat het bekende zinnetje ‘Camera loopt’ wordt uitgesproken. Lang ging dit goed bij Van Deurzen, tot de dag van 11 september 2001. Twee vliegtuigen die, bestuurd door Al Qaida terroristen, in de Twin Towers gevlogen werden, veranderde het leven van Van Deurzen compleet.


Hij werd na deze afgrijselijke aanslagen op pad gestuurd om verslag te doen van de ‘War on Terror’. Van Deurzen reisde af naar Pakistan, Afghanistan en Irak en doet verslag van de strijd tegen de terroristen van IS en de Taliban. Het menselijk leed, dat hij hierbij tegenkwam maakte een diepe indruk op hem en had ook gevolgen op zijn persoonlijke leven. In het boek, maar ook op 4 april vertelt hij hier openlijk over.

Boekhandel Veenerick

De inloop voor het ‘avondje met Van Deurzen’ is vanaf 19.45 uur bij Boekhandel Veenerick aan de Noordplein 15. Vanaf 20.00 uur is het woord aan Van Deurzen. Kaarten zijn voor 7,50 euro verkrijgbaar via de website Veenerick.nl