Simon, woonbegeleider.
Simon, woonbegeleider. (Foto: aangeleverd)

Tim en Simon zijn trots op hun mooie werk bij Leviaan

Leviaan begeleidt mensen met psychische kwetsbaarheden bij het bepalen van het gewenste leven en de stappen om naar dat leven toe te werken. Dat doen wij met de krachtenaanpak. Wij geven onze cliënten het vertrouwen om zelf naar oplossingen te zoeken. Denk aan het leren omgaan met de kwetsbaarheden, het (weer) aangaan van sociale contacten en zinvolle activiteiten ter vervanging van, of als opstap naar school of werk. Tim en Simon vertellen wat dit werk inhoudt.

Tim Goudswaard werkte 16 jaar met mensen met een verstandelijke beperking. De overstap van een collega naar Leviaan enthousiasmeerde hem om dat ook te doen. Inmiddels is hij ambulant begeleider bij team Waterland.

Bij Leviaan heerst een open cultuur

"Ik ben trots op wat ik samen met collega’s bereik, zoals bij een meneer die op 37-jarige leeftijd slachtoffer werd van een geweldsdelict. Hij overleefde het net en hield er blijvend hersenletsel aan over. We zijn nu vier jaar verder en hij leidt weer een stabiel leven. Daarvoor is veel gebeurd. Samen met een woonbegeleider leerden we hem inzicht krijgen in zijn beperkingen en ermee omgaan. We herstelden het contact met zijn familie en hielpen hem zijn huis opknappen. En dat zijn maar een paar voorbeelden!"

Sparren 

"Als ambulant begeleider werk je best solistisch, tenzij de casus ook vraagt om de inzet van een woonbegeleider. Ik heb fantastische collega’s met veel kennis en kunde. Als ik er even niet uitkom, zijn ze altijd bereid om te sparren. Zij geven je andere inzichten en andersom doe ik dat natuurlijk ook. Zo leren we van elkaar."

Essentieel

 "In dit werk is het essentieel dat je open staat voor de gedachte van de cliënt zodat je weet wat er speelt en wat hij belangrijk vindt. Het is zijn herstel en jouw taak om daar goed bij aan te sluiten. Flexibiliteit is ook nodig, om creatief in te spelen op situaties die je niet zag aankomen."

Ruimte

‘Leviaan is goed voor zijn medewerkers, waardoor wij goede zorg kunnen bieden aan cliënten. Er is een open cultuur. Het is duidelijk wat er van je verlangd wordt en ze staan open voor andere gedachten en ideeën. Ook is er ruimte voor nevenactiviteiten. Zo verzorg ik soms trainingen en gastlessen voor studenten.’

Van beroepsmilitair naar woonbegeleider

Tien jaar was Simon beroepsmilitair. Toen hij met de diagnose MS terugkwam van een uitzending naar Litouwen, was duidelijk dat een defensiecarrière er niet meer in zat. "Het was lastig om te accepteren, want defensie is een levenswijze. Om toch goed terecht te komen, volgde ik de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Dat maakte de teleurstelling al snel goed. De geestelijke gezondheidszorg past een stuk beter bij mij en ik haal er meer voldoening uit."


"Ik begeleid een ex-militair met veel trauma’s vanuit eerdere uitzendingen. Omdat ik ook uit dat wereldje kom, voelt hij zich begrepen. Ik weet waar hij het over heeft. We hebben alle twee onze bepakking nog van defensie en zijn samen met rugzak op door het park gaan lopen. In het begin kwam hij weinig buiten, nu heeft hij weer zin in het leven!"

Lichaamstaal 

"Bij een vrouwelijke cliënt ben ik de enige man die zij binnenlaat. Met een verleden van misbruik, was zij bang voor mannen. Ik was de enige beschikbare woonbegeleider, dus het was best spannend. Ik was bewust bezig met mijn lichaamshouding, ik maakte mijzelf kleiner en stelde me timide op. Dat werkte blijkbaar want ze accepteerde mij. Een klein stapje maar wel heel belangrijk."

Ook werken bij Leviaan?

Op dit moment hebben wij in West-Friesland, Waterland en Zaanstad vacatures voor de functies woonbegeleider en persoonlijk begeleider. Kijk op werkenbijleviaan.nl en neem contact op met recruiter Silja op telefoonnummer 06-27076039 voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Tim, ambulant begeleider.
Afbeelding