Afbeelding
(Foto: )

“Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?”

Om maar meteen antwoord te geven op deze veel gestelde vraag: “Nee, dat kan ik niet”. Als IT-notaris ben ik zeker geen IT-er of computerspecialist. Wel behoor ik tot een select gezelschap van (kandidaat)notarissen in Nederland die een extra opleidingen hebben gevolgd in het IT-recht en IE-recht (auteursrecht). Daardoor spreek en versta ik ook iets beter de taal die daarbij hoort. 

Dat lijkt in eerste instantie een hele vreemde tak van sport voor een notaris die toch vooral afspraken aan het papier wil toevertrouwen, maar eigenlijk ligt het daar heel erg dicht tegen aan. Stel bijvoorbeeld dat je kleding ontwerpt en verkoopt. Dan wil je natuurlijk niet dat je ineens kleding in een winkel ziet hangen die wel heel lijkt op de collectie die jij over een paar maanden op de markt brengt. Maar ja, hoe toon je aan dat jij al eerder dat idee en ontwerp had en dus dat je al een ouder auteursrecht had?


Dat kun je dan aantonen doordat je, in digitale vorm, je collectie in depot hebt gegeven bij mij als IT-notaris. Daarmee staat in elk geval vast dat op de datum dat de depotakte ondertekend is, jouw collectie al bestond. Maar dit kan ook met andere ideeën, muziekstukken en teksten. Als we dan toch bezig zijn met het in depot nemen, kan er ook meteen gekeken worden naar het nalaten van de rechten daarop. En moet je die auteursrechten wel bij jezelf houden of is het toch verstandig om dat in een b.v. of een stichting te stoppen? 


Daarnaast heeft vrijwel iedere onderneming te maken met bedrijfsspecifieke software. Dat kan een toepassing in Word zijn, maar ook software die een machine moet aansturen. Als de leverancier van die specifieke software failliet gaat, kan ook jouw onderneming tot stilstand komen. De curator kan namelijk de licentie, waarvoor je al jaren hebt betaald, intrekken waardoor je de software niet meer mag gebruiken. Om die schade zoveel mogelijk te beperken, kun je ook voor kiezen voor een softwareleverancier in die de broncode van die software in depot heeft gegeven bij je IT-notaris. In dat geval kan je, met behulp van die broncode, nog wel bij je gegevens of kan je machine nog doordraaien. Je moet dan natuurlijk wel op zoek naar een nieuwe softwareleverancier zodat je ook in de toekomst door kunt blijven draaien. Maar je kunt wel door. Op de website van mijn kantoor (https://www.notaristenbrinke.nl/over-ons-kantoor/onze-diensten/it-notaris) kun je overigens in een filmpje zien hoe dat werkt. 


Als notaris kan ik dan goed naar de belangen van alle betrokkenen, blijf ik waken voor mijn onpartijdigheid en bewaar ik de gemaakte afspraken en in depot gegeven stukken in mijn kluis. En dat zijn al kerntaken waar ik als notaris elke dag mee te maken heb. Zo gek is het dus niet om IT-notaris te zijn. 


Wil je meer advies of informatie? Neem dan contact op met hét IT-notariskantoor van Krommenie (en ook wel van daarbuiten)! 


Marcel ten Brinke

075-6474040

info@notaristenbrinke.nl