Het Paasvee bestuur.
Het Paasvee bestuur. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)
PAASVEE 2024

Paasvee bestuur: ‘De markt wordt weer volgezet met dikbillen’

Nieuws

SCHAGEN - Dit jaar vindt woensdag 20 maart de 123ste editie van Paasvee plaats in Schagen. Vorig jaar was het nogal spannend, omdat het voor het eerst na de coronapandemie werd georganiseerd. “Het was even afwachten hoe het zou gaan,” vertelt Jack Hogervorst, dit jaar afgetreden vicevoorzitter van Paasvee. “Maar het werd al snel duidelijk dat mensen het evenement gemist hadden en blij waren dat het weer opgestart werd. Paasvee is een feestelijke reünie voor veel mensen uit alle windstreken die hiervoor elk jaar weer naar Schagen komen.”

Vele activiteiten

Naast de veekeuring zijn er nog meer activiteiten, zoals de loonwerkerskramen, de oldtimers en de braderie. Diverse loonbedrijven staan op de Mechanisatiemarkt om te vertellen over hun bedrijf en klanten te ontmoeten. De oude trekkers zijn glimmend gepoetst en verhalen over vroeger tijden. En leuke artikelen scoor je tijdens een gezellig rondje langs de kramen op de stalletjesmarkt.

Openingsceremonie

Dit jaar wordt de openingsceremonie voor de veemarkt verzorgd door Andries Kingma, voorzitter van de veemarkt in Leeuwarden en vicevoorzitter van Vee en Logistiek Nederland. Andries, een enthousiaste man met meer dan 50 jaar ervaring in vlees en vee kreeg de uitnodiging tijdens een bezoek van het bestuur van Paasvee aan de veemarkt in Leeuwarden.

Jack is zelf verantwoordelijk voor de organisatie van een van de belangrijkste attracties: de keuring van het vleesvee op de Markt. Hiervoor heeft Jack in de afgelopen 20 jaar een netwerk opgebouwd van slagers, mesters en veehouders. “De markt wordt weer volgezet met dikbillen,” laat Jack weten. Mooi vleesvee uit heel Nederland.” Dit jaar dingen 150 dieren mee naar de kampioenstitel. Ze zijn verdeeld in verschillende categorieën; weidevee, fokkerij, en slachtvee. Elke categorie heeft weer een verdeling in zwartbonte, roodbonte en Belgisch blauwe dieren.

Meerdere keurmeesters

De keuring van het vee is een belangrijk onderdeel van de markt. Het hele proces duurt van half negen tot ongeveer twee uur. In vier verschillende ringen worden de dieren gekeurd, met in elke ring drie keurmeesters. Keurmeesters letten onder andere op de kwaliteit van het vlees en de gezondheid van het dier. Mochten de keurmeesters het niet eens kunnen worden, dan is er altijd nog een arbiter die het laatste woord heeft. 

Champions League

Jack Hogervorst is trots op wat de vereniging heeft opgebouwd. “Schagen wordt wel genoemd als de Champions League van de keuringen”, laat hij weten. “Uit de diverse categorieën komen 9 kampioenen. Zij strijden in de ring voor de kampioenstitel, het allermooiste dier van de dag.”

Laatste jaar voor Jack

Voor Jack is dit zijn laatste jaar als vicevoorzitter, volgend jaar neemt Maarten Worp zijn taken over. “Maarten is jong en heeft er zin in. Dit jaar draait hij al mee om alle facetten te leren kennen.” Op de achtergrond blijft Jack natuurlijk wel aanwezig voor advies. Jack lacht. “Het zal wel een stuk rustiger worden, maar daardoor heb ik wel weer meer tijd voor mijn schapen.” 

Feest en gezelligheid

Naast de keuring is in het centrum van Schagen volop ruimte voor feest en gezelligheid. Jack knikt en glimlacht. “Ook dit jaar hebben we er weer alle vertrouwen in dat het voor iedereen een gezellige en feestelijke editie wordt.”

Paasvee bestuur Schagen
Jack Hogervorst en Maarten Worp. - vincentdevriesfoto.nl