Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen.
Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen. (Foto: aangeleverd)

'Het is een eer om u allen te begroeten'

Beste lezers,

Met veel plezier en trots verwelkom ik u bij de jaarlijkse Paasvee Tentoonstelling, een hoogtepunt op onze lokale kalender dat slechts tien dagen voor Pasen plaatsvindt. Als burgemeester van onze gemeente is het mij een eer om u allen te begroeten bij dit prachtige evenement dat ons verbindt met de rijke tradities van ons platteland.

De Paasvee Tentoonstelling is een viering van onze agrarische erfgoed, waarbij de prachtige dikbil runderen centraal staan. Deze majestueuze dieren zijn het symbool van de bloeiende veeteelt die onze regio kenmerkt. Maar dit evenement is meer dan alleen een tentoonstelling van vee; het is een feest voor jong en oud, waar families samenkomen om te genieten van een scala aan activiteiten en festiviteiten.

Zoals ieder jaar hebben we ook nu weer de eer om de nieuwste landbouwwerktuigen te presenteren, wat een eerbetoon is aan de voortdurende innovatie en vooruitgang in onze agrarische sector. Het is een gelegenheid om de moderniteit te omarmen terwijl we onze diepe band met het land en zijn tradities behouden.

Ik nodig u van harte uit om deel te nemen aan deze feestelijke gelegenheid, om te genieten van de levendige sfeer en om de warme gastvrijheid van onze gemeenschap te ervaren. Laten we samen komen om te vieren wat ons verbindt en om dankbaar te zijn voor de overvloed die ons wordt geschonken.

Mijn oprechte dank gaat uit naar alle deelnemers, sponsors en vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om dit evenement mogelijk te maken. Hun toewijding en inzet zijn de drijvende kracht achter het succes van de Paasvee Tentoonstelling.

Ik wens u allen een onvergetelijke ervaring en een vreugdevol Pasen. En tot ziens bij Paasvee!

'Een gekke gewaarwording'

De allereerste Paasvee-editie wist Marjan van Kampen niet goed wat het inhield: “Een gekke gewaarwording vond ik het. Je loopt langs dikbillen en tussen het publiek door. Al snel realiseerde ik me dat het fantastisch is dat dit in deze tijd nog kan. Tegelijkertijd vond ik het ook spannend, je wilt dat alles veilig en goed verloopt.” Ze spreekt grote waardering uit naar alle organiserende partijen.”

Feeling met het evenement

Als de tentoonstelling afgelopen is, het vee weer in de wagen staat en het horecapubliek in groten getale de weg naar Schagen heeft weten te vinden, is het voor Marjan van Kampen tijd om terug te gaan naar het gemeentehuis. “Ik wil feeling houden met het evenement, de rest van de middag blijf ik in contact met de organisatie en de beveiligers.” De middag wordt afgesloten met een etentje waar gekeken wordt naar het verloop van de ochtend. Aansluitend vertrekt de burgermoeder met haar telefoon op zak naar huis, zodat ze - als er iets gebeurt – bereikbaar en dichtbij is.

De paaskoe

Wanneer alles goed is verlopen en er geen gekke dingen zijn gebeurd, wordt ze de volgende dag apetrots wakker. “Ik ben niet trots op mezelf, maar wél op de vrijwilligersorganisatie, de tentoonstelling en mijn eigen horeca die het gewoon hartstikke goed regelen”, glundert ze. Je kunt pas een evenement hosten als de bezoekers zich gezellig gedragen, de veiligheid geregeld is en de horeca alles voor elkaar heeft: “Mijn dank gaat dan ook uit naar alle bezoekers.”

'Agrariër of boer zijn blijft een mooi beroep'

Met de Paasveetentoonstelling heeft de stad Schagen een prachtig evenement in huis. Met levend vee dat wordt gekeurd en waar iedereen publiekelijk bij kan zijn. “Je ziet hoe trots de eigenaren zijn op het vee en wat ze bereikt hebben. Dat is mooi.”


Waardevol

Van origine is Schagen een stad die is ontstaan vanuit de agrarische sector. Veel boeren die een product te verkopen hadden brachten deze naar de markt. In de katholieke kerk is niet Kerstmis, maar Pasen het grote feest. Vroeger liet de slager tien dagen voor Pasen het vlees zien wat de klanten vlak voor Pasen konden kopen in de winkel. “Als de slager met een paaskoe in de prijzen was gevallen, kon hij dat in de winkel via een oorkonde laten zien en verkocht hij zijn vlees vele malen beter. Tegenwoordig wordt ook getoond dat het dier goed verzorgd is.”


Paasvee is en blijft een groot goed in Schagen en de regio. "De boeren staan best wel onder druk in het kader van de stikstofproblematiek. Ik denk dat het juist goed is om ze aandacht te geven en te laten zien hoe zorgvuldig en waardevol de boeren omgaan met hun dieren. Ze zijn trots op hun vee. Deze traditie is iets uit de historie en het vak van agrariër of boer blijft een mooi beroep.”

Volop genieten

Marjan van Kampen geniet deze dag volop. "Ik hoop dat het goed weer is, zodat mensen 's ochtends een rondje kunnen lopen en het feestpubliek 's middags buiten hun biertje kan drinken. Op zo'n dag is het een genot om burgemeester te zijn”, besluit ze.