Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos: een pracht van een familiebedrijf.
Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos: een pracht van een familiebedrijf. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Kwaliteit staat bij Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos altijd voorop

SCHAGEN – “Jazeker!”, klinkt het uit één mond, als wordt gevraagd of Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos weer paraat is op de jaarlijkse Paasveetentoonstelling in Schagen. “Het is toch práchtig dat de Paasvee met onze eigen stad verbonden is? In de ochtend is het schitterend mooi om elkaar te zien en een praatje te maken met gelijkgezinden als klanten, collega-loonwerkers en planners .” En in de middag dan? Met een veelbetekenende grijns antwoorden Niels en Marco Houtenbos: “Tja, dán gaan we een klein biertje halen.”

Begin van het succes toe te schrijven aan hard werken en slim investeren  

Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos werd in 1987 opgericht door Sjef Houtenbos die er samen met zijn vrouw Berna een gerenommeerd en gerespecteerd bedrijf van maakte. Naast agrarisch loonwerk richt het bedrijf zich op grondverzet, infra en transport. Mede dankzij de inzet van moderne machines en vakkundig personeel is het bedrijf al dik 35 jaar een begrip in de kop van Noord-Holland. Een pracht van een familiebedrijf dat bovendien klaar is voor de toekomst. Sinds een jaar of vijf staan zoon Niels en zijn neef Marco Houtenbos aan het roer. Niels: “De dagelijkse leiding is in onze handen, maar Sjef is een onwijs goede adviseur en daar maken wij dankbaar gebruik van. Hij is elke dag op het bedrijf, en doet veel in de werkplaats op het gebied van onderhoud en ontwikkelingen van de machines. Vanaf dat het voorjaar begint zit Sjef regelmatig op de trekker bij het agrarische werk. Veelal met de ronde balen pers of kilverbak. 


Als in de agrarische sector de piektijden zich aandienen, dan is hij helemaal in zijn element want van huis uit is hij agrarisch loonwerker.” Ook is Berna nog de meeste dagen van de week actief bij het bedrijf, zij doet de administratie en boekhouding.

Taken

Niels en Marco Houtenbos vullen elkaar - waar nodig -aan maar brengen ook hun eigen specialisaties ten uitvoer. Marco: “Ik houd me voornamelijk bezig met de planning, calculatie, werkvoorbereiding, neem een stukje uitvoering op me en regel de benodigde certificaten.” Niels vult aan: “Ik zit deels nog op de machine, doe een stukje planning en uitvoering en houd me bezig met HR en personeel, veiligheid en de aankoop van machines. Naast onze aparte taken overleggen we veel met elkaar en ook met Sjef.”

Afwisselend

De werkzaamheden waar Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos in is gespecialiseerd, zijn breed te noemen. Marco: “Zo’n 30 à 35 procent bestaat uit agrarisch loonwerk, 40 à 50 procent is grondweg- en waterbouw en dan beschikken we nog over een takje transport, zo’n 20 procent.” Niels: “Al die disciplines versterken elkaar en dat is onze kracht. De werkzaamheden zijn heel afwisselend, want de ene dag ben je voor een bouwer met een rupskraan een huis aan het uitgraven en de dag erna ben je bij een veehouder een sloot aan het uitbaggeren of een dam aan het aanleggen.”


Nieuwe generatie

Met de twee jonge ondernemers als mede-eigenaar kan het loon- en kraanverhuurbedrijf nog jaren toe. Niels: “Groei is nooit ons doel op zich geweest, maar we gaan het ook niet uit de weg. We staan er hetzelfde in en rooien het goed met elkaar.”


“Ja, de samenwerking gaat meestal goed”, grapt Marco. “Tuurlijk verschillen we van elkaar maar dat is ook wel weer goed want dat vult elkaar prima aan. In sommige gevallen kun je beter Niels op een klus afsturen en de andere keer stuurt Niels mij erheen omdat ik dat beter kan aanpakken.”

Lef

Het begin van het succes van Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos is volgens beide mannen toe te schrijven aan hard werken en slim investeren. Niels: “Dat is met name aan Sjef en Berna toe te dichten, ras-ondernemers met lef. Wat wij met name de laatste jaren zien, is dat onze opdrachtgevers ook veelal van onze generatie zijn. Je spreekt dezelfde taal dus je weet hoe het bij anderen werkt. Je bent tegenwoordig heel snel met een mail of app’je. Waar Marco meer de agrarische kant van het bedrijf op zich neemt, bemoei ik me wat meer met de grond-, weg- en waterbouw en dat is op organische wijze tot stand gekomen.”

Vertrouwen

Dat deze combinatie wérkt blijkt wel uit het feit dat Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos in een krimpende markt juist is gegroeid. Marco: "Dit komt met name doordat we doen wat we zeggen en kwalitatief goed werk leveren.” "Maar ook”, vult Niels aan: "Doordat we werken met een vaste groep agrarisch personeel; al jaren hetzelfde volk. Dat wekt vertrouwen en daardoor kunnen wij bepaalde dingen loslaten.” Dat neemt niet weg dat zowel Niels, Marco en Sjef in drukke tijden net zo goed op de machine stappen. Zie hier de kracht van een familiebedrijf waar ook Niels broer Peter als zzp-er wordt ingezet en broer Tijmen kraanmachinist is.

Paasvee

Op naar de Paasvee-editie van 2024 waar de familie Houtenbos ruimschoots vertegenwoordigd is. Zie ook: www.sjefhoutenbos.nl

Marco en Niels rooien het goed met elkaar.
De neven Marco en Niels Houtenbos.