Wout Wagenmans links in actie tijdens het keuren van het vee.
Wout Wagenmans links in actie tijdens het keuren van het vee. (Foto: Vincentdevriesfoto)

Keurmeester in de koeienarena

SCHAGEN – Hij legt 180 kilometer af vanwege de passie en liefde die hem naar Schagen brengen. Wout Wagenmans is al jaren keurmeester bij Paasvee en is trots dat hij de Champions League binnen dit vak mag keuren. “Fijnheid, vetheid, malsheid, gewicht, leeftijd en uitstraling. Het zijn allemaal elementen die van belang zijn voor het perfecte plaatje van de koe. Voor de mester en de slager is dit topsport”, vertelt hij. Volgens Wagenmans mag Schagen en omgeving trots zijn op dit evenement. “Schagen steekt er met kop en schouders bovenuit”, aldus de keurmeester. 

'Als keurmeester moet je ook bereikbaar zijn voor het publiek'

Wout is eigenaar van Veehandelsbedrijf Wout Wagenmans BV, is twaalf jaar wethouder van de gemeente Raalte geweest en is beëdigd taxateur levend vee. In Zwolle hield men vroeger in december een kerstmarkt met luxe vee. Samen met andere partijen heeft hij toentertijd het initiatief genomen om een manifestatie te organiseren. Daarnaast werden in verschillende delen van het land vleeskeuringen gehouden, daar werd Wagenmans gevraagd om keurmeester te zijn. Zo kwam uiteindelijk ook Schagen in beeld. “Ik doe dit al heel lang. Altijd heb ik interesse gehad in het vlees. Ik ben trots dat ik deze rol mag vervullen in Schagen.” Als keurmeester moet je ook bereikbaar zijn voor het publiek. De menigte kijkt en moet begrijpen waarom de ene koe op plaats één gezet wordt en een andere op drie. Volgens Wout is het belangrijk om zichtbaar te zijn en de informatie duidelijk te uiten. Dat kan soms best moeilijk zijn of zorgen voor discussie.

Topsport

Voor een keurmeester staat het beest centraal. Het is een Paasveetentoonstelling en dus moeten mesters de mooiste dikbil hebben en voor slagers is het belangrijk dat zij het beste stukje vlees in hun lijn kunnen aanbieden. “Het moet een topper zijn op verschillende vlakken. Dat is een breed begrip, veel mensen mesten de koe op hun eigen manier. Ik probeer hier één lijn aan te houden. Daar selecteren wij op.”


Een slager wil een goed stukje vlees op het blok hebben. Een fijne smaak met een goede kleur. Sommige slagers fokken en mesten zelf hun koe, anderen laten dit doen door een externe mester. Zij moeten een middenweg vinden in wat het meest efficiënt is voor dé paasveekoe. Een heel groot beest is bijvoorbeeld eigenlijk niet handig. Je kijkt naar fijnheid, vetheid, malsheid, gewicht en leeftijd. Daarbij komt ook een showelement. “Een koe moet dat in zich hebben. Sommige zakken na een halve dag in, ze zijn moe en hebben niet meer de uitstraling van ‘s morgens. De koeien die in de kampioenskeuring staan hebben ’s ochtends dezelfde kwaliteit en fitheid als ’s middags. Een beest moet de uitstraling hebben, dat is de presentatie van het vee”, legt Wout uit. Het totale plaatje van het publiek, de mester en de slager moet compleet zijn. Tijdens het mesten houd je hier rekening mee. Wagenmans beschrijft dit als topsport. Het vee moet namelijk schoon zijn, wordt soms ingeolied, geborsteld, de buik word extra schoon gemaakt, de mester moet met de koe toiletteren en zij houden het vee alert.

De keuring

Wagenmans omschrijft zichzelf als iemand die recht door zee is. “Ze mogen mij alles zeggen, het maakt mij niet uit wie ik voor mij heb. Voor mij gaat het tijdens de keuring om het dier, deze staat voor mij op nummer één, niet de eigenaar. Het is belangrijk om hierin onafhankelijk te zijn.” Te allen tijden hebben de keurmeesters respect voor de eigenaar die het beest binnenbrengt. Deze persoon heeft veel moeite gedaan om zijn vee tot topklasse te mesten. Wanneer Wout ziet dat het geen kampioensvee is, blijft hij toch respectvol de gehele procedure doorlopen. Hij kijkt naar de schenkels, de spieren, het gewicht, de dikte van de lende, naar het vet op de ribben en informeert naar de leeftijd. “Je schenkt gewoon alle aandacht aan de gekomen beesten, dat is meer dan logisch.”


Aanstaande 20 maart vertrekt Wagenmans vroeg in de ochtend vanuit Heeten naar Schagen. Hij kijkt eerst even wat rond. “Ik krijg daar gevoel bij. Zo deed ik dat vroeger ook toen ik voetbalde. Altijd deed ik even een rondje over het veld. Op deze vroege ochtend van Paasveetentoonstelling bekijk ik welke beesten er zijn en spreek ik met anderen. Uiteindelijk komen alle keurmeesters samen en drinken we koffie, zo komen we in de flow. Met elkaar gaan we richting de keuring en al snel komen daar de eerste dieren”, legt hij uit. Wagenmans wil het vee zien lopen, zijn de beesten rustig? Aan het stappen ziet hij hoe het beest in elkaar zit. Wout laat ze even staan en neemt alle tijd om het beest de beoordelen. Uiteindelijk overleggen de keurmeester gezamenlijk welk vee zij nog eens willen zien. “We moeten soms nog opschieten ook, maar we willen graag de dieren de juiste aandacht geven. Het publiek zal ons regelmatig in de witte jassen zien overleggen. Het zijn minimale verschillen waar je soms lang met elkaar over moet praten. Dat is het beste voor de eigenaar, het beest, de slager en het publiek.”

Champions League

Wout omschrijft Paasvee Schagen als een topevenement. Het gaat hem niet om de drukte, maar om de kwaliteit. Schagen biedt Champions League kwaliteit, de stad steekt er met kop en schouder bovenuit. 


"Het mesten van een koe is een vak apart, je moet overal op letten. In Schagen komen veel beesten van hoge kwaliteit. Ik vind het mooi om te zien dat hier liefhebberij voor is. Het slagersvak staat flink onder druk, mijn opa beoefende dit vak. Ik weet als geen ander dat het een wereld van keihard werken is. Het is een specialistisch beroep. Als ondernemer kan het steeds lastiger worden om je passie na te streven. Dat dit fantastische evenement hier overeind blijft staan vind ik een compliment waard voor Schagen. Paasvee hoort bij Schagen, bij de burgers en de boeren ondernemers”, besluit hij.