Boer Reijer met de verse melk.
Boer Reijer met de verse melk. (Foto: Ernie Buts)

Melk van de koe en de boer bij jou in het glas

HIPPOLYTUSHOEF - Verse melk direct van de koe en de boer bij jou in het glas wat je 's ochtends drinkt. Op de Familieboerderij Rotgans, gedreven door de 23-jarige Reijer, stroomt meer dan melk door de aderen. Het is een verhaal van passie, innovatie en de zoektocht naar een duurzame toekomst in de agrarische sector.

Smaakbeleving

Reijer deelt trots hoe hun melk, afkomstig van 155 melkkoeien en 80 stuks jongvee, de weg vindt naar Albert Heijn in Noord-Holland en ongeveer 300 Jumbo-supermarkten in Nederland. Maar het gaat verder dan de schappen van de grote retailers. Via VHC Jongens wordt hun melk een culinair genot in talloze Horeca-zaken in de regio.

Wat de Familieboerderij echt uniek maakt, is de focus op de Horeca-markt. De melk, met zijn kenmerkende romige smaak, heeft zelfs 'kartonnen pannenkoeken' omgetoverd tot smaakvolle meesterwerken in een bekend Amsterdams pannenkoekenhuis. Meer dan 100 zaken zijn overgestapt op hun melk, waardoor een nieuwe standaard wordt gezet in smaakbeleving.

Toekomst

In de zoektocht naar innovatie speelde de Lely Orbiter een cruciale rol. Als vierde in Nederland namen ze dit automatische zuivelverwerkingssysteem in gebruik. Dit opende de deur naar in-house melkverwerking, een wereld apart van traditionele agrarische praktijken. "Hierbij gaat het niet alleen om koeien melken, maar ook om de menselijke connecties die je opbouwt en de dynamiek die het toevoegt aan de bedrijfsvoering", vertelt Reijer.


Reijer's streven naar een duurzame toekomst gaat verder dan het leveren van hoogwaardige melk. Hij hoopt niet alleen de regio Noord-Holland te voorzien van hun prachtige product, maar ook het bedrijf door te geven aan toekomstige generaties. "Zo is het bij mij ook gegaan. In de huidige status van de agrarische sector is dit geen gegeven. Wat ik hiermee bedoel, is dat een goed verdienmodel voor de boerderij behouden al lastiger wordt. Helemaal in de melkveehouderij. Het is met een modern veehouderijbedrijf zo, dat er een serieus goede basis moet liggen voor een bedrijf om 'uit' te kunnen. Ook moet er een zeer strak management op een bedrijf zijn. In de huidige tijd is het 'academisch boeren'", besluit hij.

Toekomstbestendig.