Stichting Evenementen Schagen kijkt uit naar Paasvee.
Stichting Evenementen Schagen kijkt uit naar Paasvee. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Ik sta te popelen om de paasveedrukte mee te maken'

SCHAGEN - Met veel plezier kijkt Piet Hein de Boer, voorzitter van Stichting Evenementen Schagen, uit naar 20 maart. “Het weer ziet er goed uit en we hebben alles goed afgestemd in de horeca. Ik sta te popelen om de paasveedrukte mee te maken”, vertelt hij enthousiast. Voor Piet Hein is Paasvee niet alleen een evenement, maar ook de aftrap van het seizoen. “Het is echt de drukste dag van het jaar en iedereen zet dan zijn beste beentje voor. Je ziet 's ochtends de beesten de markt opkomen, de landbouwvoertuigen rijden langs; een prachtig gezicht.”

Nieuwe aanpak met betrekking tot recyclen

Dit jaar introduceert de SES met Paasvee een nieuwe aanpak met betrekking tot recyclen, benadrukt Piet Hein. “Komende Paasvee hebben we voor het eerst een verplicht recycle-systeem. Het is niet meer van deze tijd om plastic op de markt te laten vallen, zoals dat vroeger gebeurde.” Voorheen ruimde de horeca het plastic op en zorgde ervoor dat het in de container belandde, zodat de markt de volgende dag weer mooi schoon was. “De plastic bekers belandden zo echter bij het restafval en dat mogen en willen we niet meer.” 

Bijdrage van halve munt


“Om een hoogwaardige recyclestroom op te zetten, is het noodzakelijk minimaal 75% van het plastic dat we gebruiken aantoonbaar te recyclen,” legt hij uit. Om dit initiatief te ondersteunen, vraagt Paasvee dit jaar een recyclebijdrage van een halve munt. Piet Hein legt uit: "Je betaalt dit bij de eerste bestelling en krijgt je beker met inhoud. Als je de beker bij de volgende bestelling weer inlevert, kost het je niets extra, maar krijg je een nieuwe gevulde beker." Het speciale recycleplastic wordt apart ingezameld en verwerkt tot nieuwe bekers die vervolgens weer worden gebruikt bij andere evenementen.

Muntjes 1 dag geldig


Dit is niet het enige dat anders is dit jaar. Een tweede aanpassing wordt ook doorgevoerd. Piet Hein wijst op een belangrijk punt voor bezoekers. “De muntjes van Paasvee kunnen maar eenmalig worden gebruikt. Ze zijn alleen geldig tijdens het Paasvee evenement. Mensen die muntjes overhouden, kunnen deze niet meer inleveren bij bedrijven rond de markt in de dagen en weken erna. 


Op het evenement kunnen overgebleven munten aan het einde van de dag weer worden ingeleverd bij twee muntkassa’s, waar je cash of gepind je geld terugkrijgt.”

Schagen op de kaart

Stichting Evenementen Schagen is een samenwerking tussen alle horecazaken rondom de kerk en de Loet om de Markt zo gezellig mogelijk te maken en Schagen als uitgangscentrum op de kaart te zetten. "Deze hele dag is elk jaar weer prachtig, met 's ochtends agrarische aangelegenheden en 's middags het feest waar heel veel mensen plezier aan beleven”, vertelt De Boer. "De drukte maakt het ook spannend, maar we gaan ervan uit dat alles ordentelijk verloopt en dat iedereen er een gezellige dag van maakt. We hopen weer een leuk feest te kunnen beleven, zoals we vanouds gewend zijn.”