Vlees rechtstreeks van voerlandbouwers, boermesterijen en boeren.
Vlees rechtstreeks van voerlandbouwers, boermesterijen en boeren. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

De kracht van lokale voedselproductie

Stef Klaver, eigenaar van keurslagerij Arie Klaver, heeft passie voor ambachtelijk vakmanschap en regionale voedselproductie. Beide zijn zichtbaar tijdens de komende Paasvee en dat laat al de waarde van deze veemarkt zien, vindt hij. Daarnaast heeft de markt een extra waarde: de transparantie.

Paasvee is uniek

"De veemarkt bij de Paasvee is belangrijk voor de transparantie," vertelt Stef. "Het is een van de weinige veemarkten die er nog zijn. Supermarkten halen hun vlees uit verre landen, terwijl we hier ons vlees rechtstreeks van voerlandbouwers, boermesterijen en boeren betrekken." In hun eigen mesterij De Keins worden zo'n 40 dieren verzorgd door Mirjam van Dalen en André Bergman. En ook dit jaar laat de keurslager weer een aantal eigen dieren keuren, elf in totaal. Vier jongvee, drie weidevee en vier slachtvee.

Geen knuffeldieren

Het is uniek dat Paasvee nog bestaat na de MKZ-crisis, vindt Stef. Zeker in verband met alle strenge regels die daarvan het gevolg waren. "Maar dit jaar vindt het evenement opnieuw plaats op de Markt, buiten, niet in een of andere donkere schuur. Daarmee ontstaat een gemoedelijke sfeer, het is goed voor de lokale horeca, de hele gemeenschap profiteert hiervan." Wel waarschuwt hij de bezoekers: “Tijdens de markt is het altijd opletten geblazen," legt hij uit. "Deze koeien zijn geen knuffeldieren, je moet echt wel blijven oppassen, het blijven beesten.”

Aanbiedingen op Klaverplein

“In het nieuwe Makado-winkelcentrum is een versplein gerealiseerd waar onze nieuwe en moderne winkel zich bevindt. Maar tijdens Paasvee zijn we met onze aanbiedingen ook te vinden op de markt. We staan er onder andere met onze metworst en grillworst. Maar ook met Klaverkaas.” Dat deel van de markt noemen ze dan ook het Klaverplein. Naast vleesartikelen en kaas, is er Klaverkip en eieren en zelfs de Klaver Makelaardij. “Uit de boerderij waar mijn vader is opgegroeid met zijn broers zijn heel wat bedrijven voortgekomen. We werken met veel plezier en passie samen.”

Regionaal voedsel

Vakmanschap staat bij keurslagerij Arie Klaver hoog in het vaandel. "We werken van boer tot bord," legt Stef uit. "Alles wordt in huis verwerkt, dat houdt in dat we goede producten uit de regio samenbrengen. Regionaal voedsel wordt steeds belangrijker en dat is waar onze kracht ligt.” Hij vindt het belangrijk dat je van de producten weet waar ze vandaan komen, weet wat je koopt zodat je erachter kan staan.

Kwaliteit en smaak

Stef onderstreept het belang van kwaliteit en duurzaamheid in voedselproductie. "Het is duidelijk dat er een verschuiving is naar meer vegetarisch eten," zegt hij. "Maar als je minder vlees eet, kies dan wel voor goed vlees.” Hetzelfde geldt voor kaas. “Onze Klaverkaas heeft een laag zout- en watergehalte, waardoor het meer smaak heeft. Ook ons vlees staat bekend om zijn kwaliteit en smaak."

Respect voor dier

Als het gaat om de veemarkt tijdens de Paasvee, benadrukt Stef het belang van een zorgvuldige behandeling van de dieren. "We zorgen ervoor dat de dieren met respect worden behandeld en na de slacht zo goed mogelijk worden verwaard.” Dit gebeurt van kop tot staart, echt alle onderdelen van het dier worden verwerkt.

'We werken van boer tot bord'


Stef benadrukt nogmaals de waarde van lokale veeteelt. "In de regio Schagen gemest, geslacht, gekocht en gegeten, dat is pas duurzaam," concludeert hij. "Met weinig transportacties, wat wel zo rustig is voor de dieren. En dat is uniek.”

Arie Klaver vindt je in het Makado én op de Markt tijdens Paasvee.