Afbeelding

Hoorn in het nieuws

  • Alles
  • (2)
    Muziek

Stadsorganist opent serie lunchconcerten in Hoornse Oosterkerk

woensdag 8 juli 13:00 uur

(Foto: aangeleverd)

HOORN - Stadsorganist Mark Heerink geeft woensdag 8 juli van 13.00 tot 13.30 uur een lunchconcert op het orgel van de Oosterkerk in Hoorn. Heerink opent hiermee een serie van drie lunchconcerten die deze zomer gehouden worden in de Oosterkerk en de Koepelkerk.

De organisator Stichting Concertfonds Hoornse Orgels is verheugd dat de concerten weer kunnen beginnen en draagt zorg voor veilige 'corona-proof' concerten. Voor het concert op 8 juli heeft Mark Heerink een zeer afwisselend programma samengesteld.

Bach

Het concert begint met de Toccata van Marius Monnikendam. Dit werk, dat opgedragen werd aan de Franse organist Charles Tournemire, ademt helemaal de hectiek van het interbellum en vormt daarmee een overrompelend begin van het concert. Het volgende werk, de verstilde Gammal Fäbodpsalm fran Dalarna van de Zweedse componist Oskar Lindberg, vormt hiermee een prachtig contrast. Het is gebaseerd op een zogenaamde Fäbodspsalm afkomstig uit de Zweedse streek Dalarna. Fäbodspsalmen zijn gezangen die in Zweden gezongen worden als het vee in het voorjaar naar de hoger gelegen weiden wordt gebracht. Vervolgens gaat Heerink improviseren over het gezang O Jesu Christe, wahres Licht. Dit gezang werd gecomponeerd in Nürnberg in 1667 en vormt een mooie overgang naar twee prachtige composities uit de Duitse hoog-barok: het koraalvoorspel Vater Unser im Himmelreich van Georg Böhm en het Concerto in G van Johann Sebastian Bach. Kenmerkend voor het Vater Unser im Himmelreich van Böhm is het steeds herhalen van noten in de begeleiding. In de barok werd hiermee het bidden en smeken uitgedrukt. Het werk is een absoluut hoogtepunt uit de orgelliteratuur en alleen Johann Sebastian Bach, die leerling van Böhm was, kan dit niveau misschien overtreffen. Met zijn feestelijke Concerto in G (BWV 471) wordt het concert afgesloten.

Reserveren

Het concert begint om 13.00 uur en duurt een half uur. Het publiek kan de verrichtingen van de organist volgen op een groot scherm. De Oosterkerk ligt aan het Grote Oost 58. De toegang is gratis en na afloop wordt een collecte gehouden. Van tevoren moet een plaats gereserveerd worden. Dat kan door een mail te sturen naar m.heerink@planet.nl. Meer informatie: www.orgelconcerten-hoorn.nl


deel deze activiteit

Locatie

Oosterkerk
Hoorn
Grote Oost 58-60
1621BX


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.