Museumjeugduniversiteit voor spannende vragen

Algemeen
Jongeren krijgen dit najaar de mogelijkheid om mee te doen aan de museumjeugduniversiteit
Jongeren krijgen dit najaar de mogelijkheid om mee te doen aan de museumjeugduniversiteit (Foto: aangeleverd)

DE RIJP - Voor de nieuwsgierige jeugd van acht tot twaalf jaar is er in het najaar de mogelijkheid om mee te doen aan de museumjeugduniversiteit in Museum In 't Houten Huis. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoorden op spannende vragen, tijdens de vier colleges . Daarmee sluit het geheel aan bij het doel van Museum In 't Houten Huis om als educatief centrum deze doelgroep te bedienen. Het museum in De Rijp heeft vier sprekers gevonden die over de meest uiteenlopende onderwerpen college geven. Twee sprekers komen uit Alkmaar; wethouder Christian Braak en stadsarcheoloog Peter Bitter. De andere twee zijn een professor die het gaat hebben over beeldvorming en een ingenieur die alles weet van dijkdoorbraken. Aanmelden gaat via de site www.museumjeugduniversiteit.nl Je moet er snel bijzijn want er zijn een beperkt aantal plaatsen in het museum in De Rijp.

De museumjeugduniversiteit is een landelijk initiatief waaraan meer dan 50 musea meedoen. Het idee erachter is dat jonge mensen de mogelijkheid krijgen om hun kennis te vergroten en vragen te stellen aan echte wetenschappers, hoogleraren en experts. Deelnemers bezoeken in het najaar, tussen september en december, vier keer een college (drie op zondagmiddag en een op woensdagmiddag), krijgen een collegekaart en een diploma ter afsluiting. Het inschrijven is alleen voor alle vier de colleges en kost totaal 20 euro. Museum In 't Houten Huis heeft vier wetenschappers en experts gevraagd mee te doen. Stadsarcheoloog Peter Bitter heeft al complete 'schatten' opgegraven in Alkmaar en omstreken. Wij vermoeden dat deze archeoloog wel wat bijzondere vondsten meeneemt naar het museum (22 september). Wethouder Christian Braak van Alkmaar gaat als bestuurder over onderwerpen, die ook met kinderen en jeugd hebben te maken. Misschien heb je wel een goed idee, grijp die kans! (13 oktober). Zien we alles met onze ogen? Dit is de vraag die prof. dr. Jos van den Broek behandelt. Mensen hebben twee ogen om mee te kijken. Maar zien ze ook alles? Nee dus! Jammer, want door beter te kijken, ga je ook meer zien (17 november).
Zijn onze dijken wel sterk genoeg? Hoe zorg je ervoor dat er geen dijken doorbreken? Daar weet ingenieur Wouter Zomer alles van. Hij heeft dijken expres laten doorbreken om te zien wat er dan gebeurt. Jij ziet ook wat er dan gebeurt! (woensdag 11 december ). Meer informatie op www.museumjeugduniversiteit.nl
of www.houtenhuis.nl