Documentaire Truus' Children.
Documentaire Truus' Children. ((Foto: aangeleverd))

The making of 'Truus' children'

ALKMAAR - Filmhuis Alkmaar vormt zondag 15 september om 16.00 uur het onderkomen voor een lezing over de totstandkoming van de inspirerende documentaire Truus' Children. Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn werkten ruim twee jaar aan het project over deze in Alkmaar geboren verzetsheld.

Ruim tienduizend Shoah-overlevenden en hun nakomelingen danken hun leven aan de Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller. Al meer dan twee jaar werken Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn aan een zeer omvangrijk, internationaal project: een documentaire over Truus Wijsmuller, één van Nederlands grootste oorlogshelden. Door haar daadkrachtige optreden werden vlak voor de Tweede Wereldoorlog rond de 10.000 voornamelijk Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije en Polen nog net op tijd in veiligheid gebracht, aan boord van de zogenaamde Kindertransporten. Opmerkelijk is dat – veertig jaar na haar dood en tachtig jaar nadat deze reddingsoperatie begon – nooit eerder een documentaire over 'Tante Truus' (zoals ze door de kinderen werd genoemd) is gemaakt. Toch deed zij net zo belangrijk en heldhaftig werk als mensen als Oskar Schindler, Raoul Wallenberg en Nicolas Winton, die daarvoor – en volledig terecht - wél erkenning hebben gekregen.

Doel van de documentaire Truus' Children is Truus Wijsmuller de plek in de geschiedenis te geven die ze verdient en tegelijkertijd de belangrijke boodschap door te geven dat wij allemaal 'een verschil' kunnen maken. De makers van Truus' Children zijn in staat geweest de afgelopen 2 jaar nog 23 'kinderen' terug te vinden die hun leven aan Truus Wijsmuller te danken hebben. Met hulp van vele donaties en bijdragen van fondsen, gemeenten, andere instellingen en privé-donaties hebben de interviews met de teruggevonden kinderen - inmiddels allemaal tussen de 85 en 95 haar oud - voor een groot deel plaats kunnen vinden. Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn, als makers en producers verantwoordelijk voor het hele project, geven op 15 september tijdens een lezing in het Alkmaarse Filmhuis tekst en uitleg bij de totstandkoming van deze inspirerende documentaire, met een blik 'achter de schermen', anekdotes van de opnamen en uiteraard een eerste blik op een paar van de ontmoetingen met de 'Kinderen van Truus'. Begin 2020 wordt standbeeld onthuld op de Mient, hoek Fnidsen.

Voor meer informatie: www.truus-children.com en www.facebook.com/truuschildren

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten