Portret van Thorbecke in 1853, door Johann Heinrich Neuman. Collectie Rijksmuseum.
Portret van Thorbecke in 1853, door Johann Heinrich Neuman. Collectie Rijksmuseum. ((Foto: aangeleverd))

Historisch Café over Thorbecke

ALKMAAR - De lezing van het Alkmaarse Historisch Café gaat dinsdag 15 oktober over Johan Rudolf Thorbecke. Thorbecke is de vormgever van het Nederlands politieke bestel, de rechtstaat, het onderwijs, de gezondheidszorg en nog veel meer. Maar wie is de man achter al deze prestaties? Remieg Aets, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, gaat hier deze dinsdagavond op in.

Thorbecke (1798-1872) is de vormgever van het Nederlandse politieke bestel, de rechtstaat, de vrije maatschappelijke ontwikkeling, het onderwijs, de gezondheidszorg en de aanleg van het spoorwegnet en de grote waterwegen. Er zijn straten, pleinen, grachten, scholen, instellingen, prijzen en lezingen naar hem genoemd. Er staan standbeelden van hem in Amsterdam, Zwolle en Den Haag. Iedereen heeft van Thorbecke gehoord. Hij is vooral bekend als staatsman, maar tot zijn vijftigste werkte hij in de wetenschap als classicus, filosoof, historicus en jurist. Daarna domineerde hij de Nederlandse politiek. Hij was minister, Kamerlid en oppositieleider. Zo werd hij de eerste politicus wiens optreden het hele land in kampen van voor- en tegenstanders verdeelde. Hij werd geëerd als een Mozes en verketterd als satan, sloper en revolutionair. Tegelijk was deze stugge man met zijn allesbeheersende wilskracht een tedere echtgenoot, vader en vriend. Zijn liefde voor zijn 'Madonnaatje' is een van de tederste romances van de negentiende eeuw geweest.

Kaarten voor dinsdag 15 oktober zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50. Locatie: Stadhuis Alkmaar (Langestraat 97), Prinsenzaal. Aanvang 20.00 uur.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten