Westerweg 26-29
Westerweg 26-29

Welke winkel heeft de mooiste pui van Alkmaar?

ALKMAAR - Het Alkmaars Nieuwsblad behandelt de komende vier weken de nominaties voor de Puienprijs 2019. Vandaag de nominaties voor de categorie 'zakelijke panden met een nieuwe of eigentijdse pui'. De Puienprijs wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Alkmaar.

Vandaag de nominaties in de categorie 'zakelijke panden met een nieuwe of eigentijdse pui'. In dit geval zijn dat drie winkelpanden en twee appartementengebouwen met op de begane grond winkels en andere commerciële ruimten. Er wordt gekeken of de pui en gevel na een verbouwing of na nieuwbouw van een dusdanige kwaliteit zijn, dat kan worden meegedongen naar de tweejaarlijkse Puienprijs. Een belangrijk criterium is dat de nieuwe pui, ook als deze eigentijds is, goed moet passen in het historische straatbeeld. Er moet sprake zijn van een kwalitatieve toevoeging, een verbetering ten opzichte van de oude situatie, dan wel van bijzondere architectuur zijn. Bij winkelpanden speelt ook reclame een belangrijke rol. Deze is bij voorkeur ingetogen, niet schreeuwerig, met open letters en passend bij de architectuur van het pand. Het aantal nieuwe puien of nieuwbouwpanden in het historische gebied dat voor de puienprijsbeoordeling in aanmerking komt, was dit jaar zeer divers. Zoals eerder vielen panden af doordat bijvoorbeeld alleen de onderpui was vernieuwd en de bovengevel veronachtzaamd werd. Vaak was een nieuwe pui helaas niet meer dan een nieuwe - niet bij de bovengevel passende -standaard gevelopening. De nominaties staken duidelijk boven dit gemiddelde uit.

De nominaties in alfabetische volgorde.

Korte Vondelstraat 2 / Oudegracht 1-3  

In een aantal fasen is dit complex van wat vroeger de sanitairgroothandel Vegro was verbouwd tot zakelijke panden (Spar, Bike Action), met een parkeergarage op de begane grond en met appartementen op de verdiepingen. De gevels zijn getransformeerd in een beter bij de binnenstad passende parcellering (verticale gevelverdeling). Met name het prominente gebouw op de hoek van de singel wordt gewaardeerd door de jury, omdat het samen met de gebouwen op de Schelphoek de entree van de stad versterkt.    

Laat 106-108

Bij Laat 108 werd de gehele voorgevel vernieuwd. Het vroegere pakhuis op deze locatie vormde de inspiratie voor deze geslaagde renovatie. Ook het winkelpand Laat 106 is gerenoveerd en bij dit complex is wonen boven de winkels mogelijk gemaakt. Het geheel is een verrijking van de gevelwand tussen Boterstraat en Huigbrouwerstraat.

Langestraat 83 / Krebbesteeg

Nadat Runnersworld een aantal jaren geleden een nominatie kreeg voor de verbouwing van het pand Breedstraat hoek Krebbesteeg, is nu de winkel doorgetrokken tot de Langestraat. De gevel aan de Langestraat is een kopie van de gesloopte gevel. Vooral het nieuwe tussendeel met open raamkozijnen in de Krebbesteeg heeft tot meer ruimtelijke kwaliteit geleid in deze vroegere 'kauwgomsteeg'

Ritsevoort 21

Dit pand (RIVS) is geheel nieuw opgetrokken waarbij de oude bovengevel model heeft gestaan voor de nieuwe gevel. De pui is nu van een middeningang voorzien. Ook hier is wonen boven de winkel gerealiseerd.

Westerweg 26-29

Dit is een geheel nieuw appartementencomplex met winkels op de begane vloer. Er is een goed bij de schaal van de Westerweg passende en fraai geparcelleerde gevelwand gerealiseerd. De parcellering wordt bereikt door materiaalgebruik, kaphoogte en kapvorm.

Het aanbod in de categorie zakelijke panden met historische puien was zodanig dat slechts één volwaardige nominatie geselecteerd kon worden. Daarom is besloten in deze categorie in dit jaar geen prijs uit te reiken. Het betreft het herstelde en gerestaureerde kantoorgebouw van de voormalige gasfabriek aan de Helderseweg. Dat krijgt nu een eervolle vermelding en zal in de volgende puienprijsuitreiking (2021) opnieuw in deze categorie worden afgewogen tegen de andere kandidaten.

Publieksprijs

Ook dit jaar kan het publiek zijn of haar keuze uit de genomineerde panden maken. Dit kan via  de website van de Historische Vereniging  Alkmaar www.hvalkmaar.nl/puienprijs. Daar staan de foto's van alle genomineerde panden. De Puienprijscommissie van de Historische Vereniging Alkmaar gaat tijdens de 'Puienprijsavond' op woensdag 13 november dieper in op de selectie en historie van de nominaties en maakt de prijswinnaars bekend.  De bijeenkomst begint om 20.00 uur in Wijkcentrum Overdie aan Van Maerlantstraat 8. Eigenaren, exploitanten en architecten van de genomineerde panden krijgen een uitnodiging, maar belangstellenden zijn van harte welkom. Toegang is gratis. 

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten