(Foto: )

Man of Aran in Rijperhuis

ALKMAAR - Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland houdt woensdag 23 oktober om 20.00 uur een najaarslezing, de film Man of Aran wordt dan getoond.

De filmmaker en antropoloog Robert J. Flaherty filmde in 1934 de leefomstandigheden van een kleine gemeenschap op een van de Aran-eilanden voor de westkust van Ierland. Het barre leven op het rotsachtige eiland waar vrijwel niets wilde groeien, komt ongenadig tot uiting. Rotsspleten worden opgevuld met zeewier gemengd met aarde om aardappels tot wasdom te krijgen. Voor de rest zijn ze aangewezen op de zee. De zee moet hun het vlees leveren en de olie om hun lampen brandende te houden. Daarvoor moesten ze de zee op met roeibootjes van robbenvel om walvissen te vangen. De film laat op fascinerende wijze deze harde strijd zien met alle gevolgen van dien. In 1934 als beste beoordeeld op het filmfestival van Venetië en door het National Board of Review USA.

Het Rijper Huis is te vinden aan Sloep 1 in De Rijp. Zie ook www.hetschermereiland.nl.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten