Niet alleen lekker lezen maar ook goede gesprekken.
Niet alleen lekker lezen maar ook goede gesprekken. ((Foto: aangeleverd))

Boeken en mooie gesprekken

ALKMAAR - Hans brengt sinds april elke zes weken nieuwe boeken bij Ilse thuis. Samen hebben ze een bijzondere band opgebouwd. Nadat Hans nieuwe boeken heeft gebracht, drinken ze nog een kopje thee en praten Hans en Ilse over hun gemeenschappelijke passies zoals de politiek. Ilse: "Het is voor beide kanten een verrijking."

Hans had zich als vrijwilliger opgegeven voor de dienst Bibliotheek aan Huis, maar het was nog even wachten op een klant. Gelukkig belde Ilse de bibliotheek met het verzoek dat zij graag van deze dienst gebruik wilde maken. Ilse: "Ik wil graag boeken lezen, maar de laatste keer dat ik van het winkelcentrum naar de bibliotheek liep kon ik niet meer. Dat zijn mijn beperkingen en die moet ik accepteren. Toen zag ik de oproep in het weekblad en ik dacht dit is precies wat ik nodig heb."

De eerste ontmoeting

De klik tussen Hans en Ilse was er meteen bij de eerste ontmoeting. Hans: "Ik werd door Ilse openlijk ontvangen. En we ontdekten gelijk dat we veel overeenkomsten hebben. Daardoor hebben we een mooie uitwisseling over allerlei onderwerpen, veelal over de wereld en over boeken." Ilse: "Ik vind het altijd leuk als hij komt. Hans past goed bij mij. Hij heeft geen auto, is bijna vegetariër, hij heeft verstand van boeken en op politiek gebied zijn we allebei erg kritisch. Het klikte gewoon tussen ons."

Inspirerende gesprekken

Inmiddels hebben Hans en Ilse een mooie routine gevonden. Hans: 'Ik ga eerst naar Ilse en dan heeft zij een lijstje voor me. Dan ga ik naar de bibliotheek en moet ik altijd wel even zoeken naar de boeken, want Ilse heeft soms boeken die niet altijd makkelijk te vinden zijn zoals Duitse boeken en biografieën. Ilse: 'Ik kijk als ik tijd heb altijd uitzendingen over boeken op televisie. Ook in de Volkskrant worden boeken goed besproken en ik zit bij een vriendenclub, waar ik ook boeken voor lees'. Hans: 'En die komen op mijn lijstje. Als ik ze gevonden heb, dan breng ik de nieuwe boeken terug naar Ilse en drinken we een kopje thee en praten we verder.'

Een verrijking

Hans: "Ik leer tijdens mijn bezoeken allemaal dingen die ik niet wist. Ilse brengt me nog dingen bij die voor mij heel nieuw zijn. Mijn boekenkeuze is anders dan haar keuze, ik lees veel over popmuziek en Ilse leest graag over de oorlog en het oorlogsverleden. Dus we verschillen van interessegebied wat betreft boeken, maar we zijn allebei geïnteresseerd in politiek en daar vinden we elkaar." Ilse: "Ja we zijn allebei kritisch! En er ontstaat gelijk een enthousiast gesprek over de televisie uitzending van de avond ervoor waar Johnson met zijn voeten op tafel zat." Hans: "Het is echt een verrijking," "Ja van beide kanten!', besluit Ilse.

Ook gebruik maken?

(Tijdelijk) niet in staat om naar de bibliotheek te komen? Dan komt Bibliotheek Kennemerwaard naar de lezer toe. Een vrijwilliger van de bibliotheek brengt de materialen die men wil lenen aan huis. Hiervoor hoeft alleen een basisabonnement betaald te worden. Daarbij leent men de eerste maand gratis en behoeven geen inschrijfkosten te worden betaald. Interesse? Bel de klantenservice van de bibliotheek: 072-515 66 44. ¶

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten