Joost Zwagerman wordt jaarlijks op zijn geboortedag herdacht in Alkmaar.
Joost Zwagerman wordt jaarlijks op zijn geboortedag herdacht in Alkmaar. ((Foto: Keke Keukelaar))

Joost Zwagerman Lezing: Julian Barnes

ALKMAAR - Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. De lezing begint om 20.00 uur in De Vest.

Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2019 uitgereikt.De Joost Zwagerman Lezing 2019 zal worden gegeven door de vermaarde Britse schrijver Julian Barnes. Julian Barnes (1946) schrijft essays, romans, memoires en mengvormen daarvan. Grote bekendheid verwierf hij met Flaubert's Parrot. Barnes is internationaal gelauwerd, onder andere met David Cohen Prize en de Oostenrijkse Staatsprijs voor literatuur. Voor de roman Sense of an Ending ontving hij in 2011 de prestigieuze Man Booker Prize voor fictie. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Joost Zwagerman was een groot bewonderaar van Julian Barnes.

Harpiste Lavinia Meijer

Voorafgaand aan de (Engels gesproken) lezing brengt vermaard harpiste Lavinia Meijer een gedicht van Joost Zwagerman ten gehore. Meijer werkt samen met de uiteenlopende (internationale) musici en verbindt beeldende kunst, literatuur en muziek in haar repertoire. Elk jaar haalt een vriend van Joost Zwagerman herinneringen op. Dit jaar zal vriend Yuri Honing vertellen over zijn vriendschap met Joost Zwagerman.

De man in de rode mantel

Op 17 november verschijnt bij Atlas Contact Uitgeverij de nieuwe roman van Julian Barnes; De man in de rode mantel. De schrijver raakte gefascineerd door John Singer Sargents schilderij 'Dr. Pozzi Thuis'. Wie was de statige man in de scharlakenrode kamerjas die hierop is afgebeeld, en hoe kwam het dat hij zich thuis kon laten vereeuwigen door de meest gevraagde portrettist van zijn tijd? Barnes dompelt ons in zijn nieuwe boek onder in de glorieuze Belle Époque en laat ons kennis maken met Dr. Pozzi, de gerenommeerde dokter van de beau monde.

Kaarten: www.theaterdevest.nl.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten