Het complete ensemble.
Het complete ensemble. ((Foto: aangeleverd))

Stedelijk Harmonieorkest in aanloop naar honderdjarig bestaan

ALKMAAR – Het najaarsconcert van Soli Deo Gloria (SDG) wordt zaterdag 23 november in het Taqa Theater de Vest in Alkmaar gehouden. De 55 orkestleden, onder muzikale leiding van Andre Elders brengen bekende muziekstukken uit onder andere Aladdin, The Lion King en de West Side Story. Naast het Stedelijk Harmonieorkest treden op deze avond ook het Tamboer- & Pijperkorps (onder leiding van Ronald van der Gragt) en het Jeugd- & Opleidingsorkest (JOS) op.

''Het wordt een muzikale, herkenbare en leuke avond, want er is dit jaar een thema. Wat het thema precies is verklappen we nog niet, maar wat Disney kan, kunnen wij ook,'' zegt een enthousiaste Anke Elders, secretaris van Soli Deo Gloria. ''Op dit moment hebben we tachtig leden en 175 donateurs. De laatste jaren zien we opvallend veel instromers. Leden die vroeger in een orkest hebben gespeeld en nu ons orkest komen versterken. Daar zijn we heel blij mee. Traditiegetrouw houden we tijdens ons najaarsconcert de grote Piet de Vries-loterij met prachtige prijzen. Wat wel heel jammer is dat we een tekort hebben aan jeugdleden. Het Jeugd- & Opleidingsorkest, onder leiding van Andre Elders, hoopt dat ze jongens en meisjes enthousiast kunnen maken om lid te worden. Juist nu we aan de vooravond staan van ons jubileumjaar: honderd jaar.''

Galaconcert

In 2020 viert de vereniging haar 100-jarig bestaan. Anke: ''We zijn er trots op dat onze vereniging nog steeds springlevend is. Met ons ledenaantal mogen we onszelf de grootste muziekvereniging van de gemeente Alkmaar noemen. Er is in de laatste maanden hard gewerkt aan het jubileumprogramma. Met een play-in voor de jeugd, een extra uitwisseling met onze Duitse vrienden, een repetitieweekend op Texel en een groot galaconcerten het najaar van 2020 met de hele vereniging in het theater van Alkmaar.''

Koralen

Op 1 september 1920 wordt de Christelijke Muziekvereniging Soli Deo Gloria opgericht. Bij de oprichting telde het orkest achttien leden en is dan een fanfare. De contributie bedroeg 25 cent per week en alles moest zelf gefinancieerd worden, want anno 1920 waren er nog geen subsidies. Het repertoire bestond in de beginjaren uitsluitend uit koralen en vergelijkbare muziek. In 1946, een jaar na de oorlog, konden nieuwe instrumenten, waaronder klarinetten, aangekocht worden. Vanaf dat moment gaat het bestaande orkest verder als een Harmonieorkest. ''Het eerste concert in harmoniebezetting werd destijds goed ontvangen en Soli Deo Gloria werd direct een voorbeeld voor cultuurminnend Alkmaar.'' In 1951 zag het Tamboer- & en Pijperkorps het levenslicht, gevolgd in 1974 de oprichting van het Jeugd- & Opleidingsorkest Soli Deo Gloria (JOS).

Tradities

Decennialang verleent het Stedelijk Harmonieorkest en het Tamboer- & Pijperkorps haar medewerking aan de festiviteiten op 8 oktober, het Alkmaar Ontzet. ''Sinds 1 september 2009 is de voorzitter van de 8 October Vereeniging beschermheer van onze Christelijke Muziekvereniging Soli Deo Gloria Alkmaar. De nieuwe voorzitter, Frits Westerkamp is dus ook onze beschermheer.'' Verder is de vereniging jaarlijks betrokken bij de Kerstnachtdienst in de Grote Kerk in Alkmaar. En niet te vergeten de muzikale rondgang bij ouderen en zieken op kerstochtend alsook het verzorgen van de muzikale omlijsting tijdens de herdenking op 4 mei aan de Harddraverslaan in Alkmaar.

Kaarten voor het najaarsconcert op zaterdag 23 november, voor slechts vijf euro, zijn verkrijgbaar via secretariaat@sdg-alkmaar.nl of telefonisch via 0614501543 of bij theater de Vest.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten