Alkmaarse verkeersborden van bamboe

Algemeen
Alkmaar houdt een pilot met verkeersborden van bamboe.
Alkmaar houdt een pilot met verkeersborden van bamboe. (Foto: Erik Boschman)

ALKMAAR - Verkeersborden van aluminium? Nee joh, Alkmaar kiest voor bamboe: ijzersterk en volledig recycelbaar. Stadswerk072 plaatste dinsdag de eerste bamboe verkeersborden. Met de borden wordt de Zoen en Zoef zone bij sportcomplex De Meent Bauerfeind aangegeven. Deze verkeersborden zijn onderdeel van een pilot om te kijken of bamboe een duurzaam alternatief is voor de huidige aluminium verkeersborden.

Duurzame kenmerken van bamboe zijn dat het zeer sterk materiaal is en het volledig recyclebaar is. Ook absorbeert het tijdens het snelle groeiproces CO2. De bamboe verkeersborden hebben dan ook een minimale CO2 voetafdruk. Als ze kapot of versleten zijn kunnen de borden als biomassa worden gebruikt voor het opwekken van stroom.

Verkeersborden van bamboe
Bij de duurzame verkeersborden wordt gebruik gemaakt van het natuurproduct 'bamboe'. Op het eerste gezicht lijken het doodgewone verkeersborden, maar aan de achterkant van het bord is het bamboe duidelijk zichtbaar. Wel is het zo dat de bamboe verkeersborden duurder zijn dan de aluminium variant en dat er een langere levertijd op zit. Ook is Stadswerk072 benieuwd of de borden in winterse weersomstandigheden goed leesbaar blijven. Na deze pilot zal er een afweging worden gemaakt of er meer bamboe verkeersborden in de gemeente worden opgehangen.