David Zentveldt (Kennemerhaeve), en Bas Verlaan met Marco Kramer van Pro6 Vastgoedontwikkeling werden winnaar met
David Zentveldt (Kennemerhaeve), en Bas Verlaan met Marco Kramer van Pro6 Vastgoedontwikkeling werden winnaar met ((Foto: Historische Vereniging Alkmaar))

Fraaie puien weer beloond met prijs

ALKMAAR - Een zaal vol toeschouwers, waaronder twintig genomineerden voor de Puienrpijs 2019. Ze kwamen woensdagavond 13 november samen in Wijkcentrum Overdie. De Puienprijs-commissie had weer eens wat te kiezen de afgelopen maanden en de selectie van de nominaties werd gemaakt uit een longlist van zo'n honderd panden. Het pand aan de Molenbuurt - voorheen bekend als Club 66 en daarna Extase - werd een van de winnaars.

"We hadden zelfs twee prijzen!", laat Marco Kramer van Pro6 Vastgoedontwikkeling weten. "Want naast het pand aan de Molenbuurt kregen we van de leerlingen van het Jan Arentsz nog een extra prijs: de 'Gevel Award' voor de woningen van project 'Nieuwe Emma'. Superleuk dat ook de jeugd op deze manier bij de stad worden betrokken. Vier jaar geleden viel Pro6 Vastgoed ook al in de prijzen, toen voor een rijtje woningen aan de Baanstraat. '

Verbeteringen

Alkmaar wordt steeds mooier', viel te horen tijdens de vijftiende Puienprijs-avond van de Historische Vereniging Alkmaar. Initiatiefnemers, architecten, aannemers en eigenaren waren allen aanwezig met een gemeenschappelijke gedachte, namelijk om 'verbeteringen toe te voegen aan de stad', zoals een van de winnaars het verwoordde. Vaak gaat de Puienprijs om de tegenstelling tussen jong en oud, historisch en modern, opdringerig en ingetogen of tussen verval en vitaliteit. Nieuw dit keer was dat er door leerlingen van csg Jan Arentsz een Jongerenprijs werd uitgereikt. Ook zij hebben weer andere aandachtspunten om tot een winnaar te komen. Bakstenen zijn saai en een fraai weggewerkte regenpijp had meer de aandacht dan een Mansarde-kap of een geparcelleerde gevel. Ook vond de jeugd dat de term 'Puienprijs' de houdbaarheidsdatum wel had bereikt. Zij gaven dan ook geen Puienprijs, maar een 'Gevel Award'.

Extase

De wethouder, Christian Braak, herinnerde zich dat hij uitging bij Extase en dat een ouder jurylid uitging bij Club 66. En dan nu 'een statement aan de rand van de binnenstad', volgens de jury. Andere winnaars waren het complex op de hoek van de Korte Vondelstraat en de Oudegracht (het oude pand van de Vegro), de herontwikkeling van Atlantis/Victorie aan de Breedstraat 33 en het voormalige pakhuis in de St Jacobstraat nr. 12. De publieksprijs ging met ruim 38% van de bijna 900 stemmen naar het pand Westerweg 22-32. Daarnaast een aantal gele kaarten – als aanmoediging tot herstel – voor verwaarlozing of jarenlange leegstand van panden. Het gaat om de panden Boterstraat 2 (bloemenzaak van Krijgsman), Kennemerstraatweg 29 (Zorgvliet) en het pakhuis van Léon Schuijt in de St Jacobstraat. Dat herstel na een gele kaart mogelijk is blijkt wel bij de panden Eilandswal 26 (nieuwbouw) en Zilverstraat 1 (restauratie). Ook waren er eervolle vermeldingen voor de Gasfabriek aan de Helderseweg, Achterdam 7, Heilooërdijk 30, Kennemerstraatweg 94, Nieuwe Vaart 43, Oosterburgstraat 15 en Spoorstraat 101. De wethouder Christian Braak sloot af met een oproep aan alle vakmensen om met respect voor het oude culturele erfgoed de ruimtelijk kwaliteit met toekomstbestendige interventies te verbeteren zodat Alkmaar inderdaad steeds mooier wordt.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten