Sinterklaas komt aan in Alkmaar: één groot feest!
Sinterklaas komt aan in Alkmaar: één groot feest! ((Foto: Vincent de Vries))

'Heerlijk feestje én zesduizend keer door m'n knieën voor selfies'

ALKMAAR - Duizenden mensen langs de grachten, op het Waagplein en in winkelcentrum de Mare. De intocht van Sinterklaas lijkt elk jaar wel grootser te worden. Hoe heeft Sinterklaas de intocht zelf beleefd? Want hoe is het om als een held ontvangen te worden en een kwartier later dwars door pro- en anti-Zwarte-Pietgroepen te rijden. De redactie van het Alkmaars Nieuwsblad interviewde de enige echte Alkmaarse Sinterklaas.

"De intocht in Alkmaar verveelt nooit! Als je ziet hoeveel blije snoetjes er langs de grachten en op het Waagplein staan...dat went nooit en is écht een feestje om mee te maken. Het nieuwe paard moest wel even wennen. Vooral toen we langs de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet reden. Toen begon 'O zo snel' even te bokken. Noodscenario's waren er niet, wel was er meer politie op de been. Al met al is het rustig verlopen en daar ben ik blij om. We maken ruim van tevoren een draaiboek en daar hebben we ons exact aan gehouden. De discussie is natuurlijk goed, maar laten we die vooral vóór of na de intocht houden en niet tijdens. Het lijkt mij niet de goede weg om twee groepen nagenoeg tegenover elkaar te zetten, maar blijf zeker in gesprek met elkaar. Wat ik volgend jaar verwacht? Ik denk er uiteindelijk een oplossing komt die voor beide partijen acceptabel is, dan kan Sinterklaas weer echt het kinderfeestje zijn waar het voor bedoeld is."

Selfies

Na de parade door het centrum, gaan sint en pieten in een cabrio-bus naar De Mare. "Niet normaal hoe druk het daar is?! De bezoekersaantallen lijken elk jaar wel te verdubbelen! Over een klein stukje doe ik bijna een half uur en moet zesduizend keer door m'n knieën voor selfies, haha. Helemaal van nu natuurlijk. Wat ook helemaal van nu is? De muziek? Dat zijn geen ouderwetse liedjes meer, maar zijn regelrechte disco- en hiphop-knallers. Heel opzwepend en zó leuk, want mensen komen echt in de stemming. Kort samengevat was het weer een ouderwets gezellig feest. De intocht in Alkmaar is elk jaar prachtig en dat meen ik echt. Wát een ontvangst en wát een sfeer. Het is een eer om hier als Sinterklaas aan te komen!"

Kijk hier voor een fotoverslag van de Alkmaarse intocht.


Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten