Nederlandse Bachvereniging.
Nederlandse Bachvereniging. ((Foto: Jelmer de Haas))

Vier kerst met de Nederlandse Bachvereniging

ALKMAAR - De Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Andrew Parrott brengt zondag 14 december dit verbluffende werk van Claudio Monteverdi vanaf 20.15 uur in de Grote Kerk ten gehore.

Monteverdi's Mariavespers werden in 1610 gepubliceerd. De bonte verzameling muziek is uitgegroeid tot een echte klassieker. In de kersttournee van 2019 voert de Bachvereniging de Vespers elf keer uit. Monteverdi werkte destijds aan het sprankelende hof van Mantua. Hij speelde er gamba, componeerde volop madrigalen, schreef operageschiedenis. Hij voelde zich echter miskend door zijn baas en aasde op een belangrijke kerkmuziekpost elders, bijvoorbeeld in Rome – wat niet lukte – of Venetië. Daar zou hij inderdaad in 1613, drie jaar na de publicatie, zijn entree maken als maestro di cappella aan de San Marco. De Vespers werden Monteverdi's visitekaartje met eeuwigheidswaarde.

Parrott: één per stem

Het is aan Vespers-autoriteit Andrew Parrott om zijn licht te laten schijnen over de kleurrijke mix van oude, meerstemmige kerkmuziek en ontluikende barok: "De Vespers vind ik de absolute top van Monteverdi's kunnen. Hij wilde echt pronken en laten zien wat hij kon: tweestemmig schrijven, in de oude stijl of bloemrijke solostijl, mét instrumenten en zonder."
Uitvoeringen van de Mariavespers zijn er in alle soorten en maten, van groot bezet tot intiem. Parrott kiest voor een uitvoering met één stem voor elke partij. Sopraan Griet De Geyter kijkt daar naar uit: "Ik ben zeer benieuwd naar hoe het zal klinken en voelen om de Vespers in kleine bezetting - één per stem - uit te voeren en kijk ernaar uit het prachtige duet 'Pulchra es amica mea' te zingen."

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten